За четвъртък – 1 ноември, е насрочена извънредна сесия за бившия дом за Деца в Гурково. Докладната записка за учредяване на безвъзмездно право на ползване върху имота и учредяване на безвъзмездно право на строеж в полза на „ДиВен – 78” ООД беше внесена за разглеждане на редовното заседание на ОбС, което се състоя на 25 октомври. Тогава тя беше подкрепена от 19 съветници. Останалите двама - Петя Кочкова и Николай Велков от ОББО гласуваха „въздържал се”. Преди разглеждане на тази точка от дневния ред повечето съветниците от същата група вече не бяха в залата. След минути председателят на Общинския съвет Любомир Лилов обяви, че за да бъде прието това предложение, би трябвало да получи две трети от гласовете на общинските съветници – 20 гласа "за". Още тогава кметът Иван Гавалюгов заяви, че ще поиска да бъде свикано извънредно заседние на местния парламент за ново разглеждане и гласуване на докладната.  


Дружество „ДиВен – 78” има инвестиционно намерение, свързано с преустрояване на сградата в Гурково в Дом за възрастни хора. Предвиденият размер на инвестицията е около 800 000 лева, които са основно за извършване на строително-монтажни дейности, част от тях - около 250 000 лв., са за ремонт на съществуващата сграда, както и за построяване на нова сграда /към съществуващата/, която ще бъде реализирана за около 550 000 лв. Новите помещения ще се използват за столова и зала за социални контакти между обитателите на дома. 


За реализиране на инвестицията „ДиВен – 78” възнамеряват да кандидатстват с проектно предложение по Програмата за развитие на селските райони.  Но тъй като дружеството не е собственик на земята, както е в конкретния случай, то трябва да притежава право на ползване и учредено право на строеж при предвидено финансиране на строително-монтажните работи. Срещу предоставени безвъзмездни вещни права за срок от десет години „ДиВен – 78” поема задължения, описани в 14 точки.  Да създава устойчива заетост на местното население, за целия период в рамките на предоставеното право на ползване, да предостави безвъзмездно и непрекъснато 4 места за настаняване на възрастни хора , предложени от общината в рамките на предоставяна от нея социална услуга, за целия период в рамките на предоставеното право на ползване да укрепва, реконструира, обзавежда сградата/сградите, съответно поддържа имота в контекста на нуждите, за които се използва, както и да поддържа терена, за целия период в рамките на предоставеното право на ползване да заплаща дължимите местни данъци  и такса битови отпадъци – това са част от ангажиментите, които ще поеме заявителят на инвестиционното намерение. 


Ако проектното предложение не бъде одобрено и инвестицията не бъде реализирана с посочените средства, учредените права ще бъдат погасени. Ако „ДиВен – 78” осигури по някакъв друг начин средства за реализиране на инвестицията си, ще бъде внесено отделно искане за учредяване на съответните права, което ще бъде предоставено на вниманието на Общинския съвет. Това обясни кметът Иван Гавалюгов на редовното заседание на местния парламент, което се състоя на 25 октомври. 


На сесията присъстваха двама представители на дружеството. София Темелкова - преподавател в Нов български университет, е един от съдружниците. Пред присъстващите съветници тя заяви: „Нашата идея е да направим Дом за възрастни хора в Гурково, като наистина търсим партньорството на общината, и това да се случи чрез финансиране по Програма за развитие на селските райони. В случая инвестицията няма да бъде малка, но пък смятаме, че освен облагородяване на мястото, ще имаме и силен социален ефект.”. 


Тя сподели, че преди пет години й се наложило да търси такъв дом за своята майка. „Това, което видях, не беше особено приятно. Там, където условията бяха добри, трябваше да се чака. Мина време и реших да реализирам тази идея. С един съмишленик вървим по този път. Надявам се, че с общи усилия можем да направим нещо хубаво, и то да работи за повече хора”, каза още София Темелкова. 


От репортаж на Кабелна телевизия „Ботевград”, който беше излъчен в новинарската емисия, ден след заседанието на ОбС, стана ясно, че жителите на Гурково очакват тази инвестиция да се случи в тяхното село.


На снимката: Така ще изглежда Домът за възрастни хора в Гуроково