Народните представители на Софийска област не се отзоваха на срещата с жители на Врачеш, която трябваше да се състои тази вечер в салона на читалището в селото. След като изчакаха половин час, хората се разотидоха, но бяха категорични, че в неделя и понеделник отново излизат на протест, за което са внесли заявление в общината. 


В салона на читалището бяха още кметът на Община Ботевград – Иван Гавалюгов, общински съветници и кметът на Врачеш – Марин Бончовски. 


“Ангажиментът, който поех пред Вас, когато се видяхме в неделя, го изпълних. Изпратих официални писма на всичките народни представители от София област, до всеки един от тях персонално – на служебната им поща, в хартиен вид в Народното събрание. Гарантирам, че тези писма са получени. Консултирах се с някои от тях, включително с местния народен представител, кога ще бъде удобно за такава среща, все пак знаете, че те имат някакви ангажименти. Прецених, че в четвъртък от 18 часа в читалището на село Врачеш, изхождайки от това, че протестът беше в неделя и че им е необходимо време да си пренасочат ангажиментите, е удачно време и място. В интерес на истината не ми потвърдиха, че ще дойдат на тази среща. Не съм изисквал това от тях, защото не мога да им разпореждам присъствие на такава среща. Към трима народни представители – Мартин Тинчев, Иван Ченчев и Явор Нотев съм отправил покана и по телефона“, обясни пред присъстващите кметът на общината. Той съобщи още, че изрично е уточнил пред народните представители, че срещата не се организира от Община Ботевград, а по желание на хората, участвали в протеста в неделя. 


По отношение на съставените актове на 15 участници в протеста на пътя при село Врачеш, Иван Гавалюгов каза: “Не го приемайте твърде лично. Такива актове се съставят на протестиращи в цялата страна по разпореждане на ръководството на МВР. Има закон, който урежда начина, по който се случват тези масови събития. Според мен тези актове имат предупредителен характер. Действително, актовете, съставени от служителите на МВР, трябва да дойдат в общината за съставяне на наказателно постановление. Само че всеки един акт може да бъде възразен и съответно възражението може да не бъде прието. Такива актове към днешна дата не са внесени в общината.“. 


След изказването на кмета на Ботевград, бившият служител на МВР Тано Аловски от Врачеш, съобщи, че час преди срещата народният представител Мартин Тинчев му се обадил по телефона и споделил, че няма възможност да присъства на срещата. Той помолил Аловски от негово име да уведоми хората, че в понеделник има приемен ден в Народното събрание и ще приеме всеки, който иска да се срещне с него. “Ако не отиде никой, от началото на декември, ще има поредица от приемни както във Врачеш, така и на територията на цялата община. С него ще има експертни лица и други депутати от ГЕРБ за София област“, съобщи още Тано Аловски.