С поредица от инициативи етрополци отбелязаха годишнината от Освобождението на града от турско робство.
Кулминацията на честванията бяха късно снощи на централния площад. Започнаха с изпълнение на Младежката духова музика.
В 17:40 многобройни венци и букети от цветя отрупаха Паметника на падналите във войните етрополци от името на: Димитър Димитров - кмет на община Етрополе и Марин Маринов - председател на Общински съвет - Етрополе, Иван Ченчев и Лало Кирилов - народни представители от парламентарната група на "БСП за България", Общински съвет на БСП - Етрополе, Местна коалиция "Етрополе", ПП "ГЕРБ", "Елаците-Мед" АД, Геотехмин ООД, Исторически музей - Етрополе, РК "Традиция", РПК-Етрополе, Движение "Русофили" в Етрополе, СУ "Хр.Ясенов", ПГ "Тодор Пеев", ОУ "Хр.Ботев" - с.Лопян, ОУ "Г.Бенковски" - с.М.Искър, Алианс Български командоси, Български антифашистки съюз-Етрополе.
След което множеството се пренесе в големия салон на читалището за официалната част на честванията. В словото си заместник-кметът Стефан Борисов подчерта ролята на етрополци в онези героични дни за освобождението на града и на страната ни от турско робство.
Както се казва в такива случаи, „черешката на тортата” беше прекрасният концерт-спектакъл „Ние българите” на Първия частен ансамбъл в България „Чинари”.
Aнсамбъл "Чинари" е създаден по идея на Асен Павлов през 1993 г. от професионални изпълнители на български народни танци, музика и песни. Всеки член на ансамбъла има отлична професионална подготовка по музика и хореография. Изпълнителите на ансамбъл "Чинари" са талантливи и красиви млади хора, виртуозни изпълнители на традиционни и съвременни български танци, песни и инструментални мелодии.  В репертоара на ансамбъла са включени танцовите и песенни традиции на всички фолклорни области на България.
Художествен ръководител и хореограф е АСЕН ПАВЛОВ, възпитаник на Националното училище за танцово изкуство - София, завършил хореографска режисура в Академията за музикално и танцово изкуство - Пловдив. 
Балетмайстор и хореограф е Анатолий Клочков; репетитори Калоян Павлов, Мирослав Гаврилов, Ивета Гарчева;  Костадин Генчев - музикален модератор и диригент; главен мениджър - Катрина Кръстева; рекламен мениджър - Любомира Павлова.
Освен наградата на публиката с непрекъснатите аплодисменти по време на концерта, изпълнителите получиха наистина прекрасна кошница с цветя от кмета Димитър Димитров и председателя на ОбС Марин Маринов.