На 24 ноември преди 141 години руските богатири освобождават Етрополе от турско робство.
След форсирането на река Дунав при Свищов на 27 юни 1877 започва славния и боен път на генерал Гурко и предния отряд на път към Стара планина.
На 31 октомври 1877 г. се създава Западен отряд под командването на генерал Гурко с цел да овладее старопланинските върхове и осигури пътя към София.
Под командването на ген. Дандевил се предприемат действия и за освобождението на Етрополе. Руските войски се движат по две направления: Правец - Етрополе и по долината на река М. Искър през с. Лопян към Етрополския манастир и местността  „Прогон”.
Вечерта на 12 ноември, стар стил, руските воини и български опълченци влизат в Етрополе. Посреща ги с хляб и сол дядо Мильо – Аламана, като в същото време е посрещнат и генерал Гурко. Всички заедно се отправят към църквата „Архангел Михаил”, където е отслужен тържествен молебен и е прочетен призив-прокламация от ген. Дандевил:
„БЪЛГАРИ! НА НАС НИ ПРЕДСТОИ ДА НАНЕСЕМ ПОСЛЕДНИЯ УДАР НА ТУРЦИТЕ И ПРЕМИНЕМ БАЛКАНА, КЪДЕТО ВРАГЪТ НЕ ЩЕ МОЖЕ ДА СЕ ЗАДЪРЖИ.
ВИЕ ТРЯБВА ДА НИ ПОМОЕНЕТЕ ДА ПРЕВОЗИМ ОРЪДИЯТА, ДА ПРЕНЕСЕМ СНАРЯДИТЕ И СУХАРИТЕ ПРЕЗ ПЛАНИНАТА. ГЛАВНАТА ВАША НАГРАДА ЩЕ БЪДЕ ИЗБАВЛЕНИЕТО НАВЕКИ ОТ ТУРЦИТЕ. СЕЕА НА ВАС ВИ Е ТРУДНО, НО НА РУСИТЕ Е ОЩЕ ПО-ТРУДНО.”
В подготовката за зимното прехвърляне на Балкана се включват и етрополци. Георги Цариградски организира над 720 души доброволци за изтегляне на оръдията, за разчистване на снежните преспи, за помагане на измръзналите руски воини.
Над 870 руски войници са затрупани от виелиците на връх Баба и остават навеки в Етрополския балкан. Над 2000 етрополци участват и помагат на руските войски в зимното преминаване през Балкана
Воините на ген.Дандевил и етрополци записаха славни страници в историята за Освобождението на България.
Етрополци тачат и ще тачат навеки саможертвата на руските и присъединени войскови подразделения от други страни. Наред с издигнатите 9 монумента, всяка година на днешния ден отдават почит пред руските паметници в църковния двор на храмовете  „Св. Арх. Михаил” и „Св.Георги” и пред паметника на „Прогон”.
Така беше и днес.
• Пред паметника в двора на храма „Св.Георги” слово за подвига на руските войни поднесе учителят по история в ОУ „Христо Ботев” Марин Кубетски.
Ученици от училището участваха с празничен рецитал. Отец Борис отслужи заупокойна литургия.
Положени бяха венци от името на кмета Димитър Димитров и председателя на ОбС Марин Маринов и от ПП „Коалиция за Етрополе”.
• Цветя бяха поднесени и пред паметника в двора на храм „Арх.Михаил”: от кмета Димитър Димитров и председателя на ОбС Марин Маринов, ПП „Коалиция за Етрополе”, РПК, СУ „Христо Ясенов”, Движение Русофили и от граждани.
Там словото беше заменено с рецитала на учениците от ІІІ клас на СУ „Христо Ясенов”. Панихидата отслужи отец Христо.
•  На „Прогон” Иванка Гръбчева поднесе дълбоко емоционално интерпретиране на събитията около Освобождението на Етрополе. Ученици от средния курс на СУ „Христо Ясенов” представиха поетично-музикална програма с откъси от патриотични стихове и песни, пресъздаващи героизма на Освобождението на Етрополе и България. 
Цветята бяха поднесени от името на кмета Димитър Димитров и председателя на ОбС Марин Маринов, ПП „Коалиция за Етрополе” и СУ „Христо Ясенов”.
Тази вечер тържествата продължават на централния площад от 17:30 часа с изпълнения на Младежкия духов оркестър и с поднасяне на венци и букети цветя пред паметника на загиналите във войните етрополци.
От 18:00 часа в големия салон на Читалището е Спектакъла „Ние Българите” с участието на Ансамбъл „Чинари”.
В неделя, на 25 ноември от 10:00 часа е ХVІ-тия волейболен турнир „Освобождение”  - кадетки 17 години.
Честит празник!