В календара за честване на годишнината от Освобождението на Етрополе се намери място и за литературата.
Директорът на ОУ „Христо Ботев” в Етрополе и член на Съюза на свободните писатели Иван Иванов представи втората си книга „Дялани Камъни”.
По покана на автора, в ресторант „Стенли” се събраха над 30 негови приятели, колеги, почитатели и дейци на културата. Сред присъстващите беше и самобитната етрополската художничка Стефка Хикова, която е автор на илюстрацията върху заглавната страница на книгата.  
С височайшето си присъствие го уважиха председателят на Съюза на свободните писатели академик Марин Кадиев, заместник-председателят и издател на книгата Никола Герджиков и преподавателят в СУ „Климент Охридски” Константин Враджалиев. Беше и председателят на Етрополския Клуб на дейците на културата Павел Билев.
Литературният клуб „Стамен Панчев” в Ботевград беше представен от неговия председател Десислава Иванова, заместник-председателят Царинка Божилова и изключителният поет и художник Иванка Петрова.
Тяхното присъствие е плод на дългогодишно творческо приятелство, част от което е излезлият наскоро под печат съвместен сборник с автори от Ботевград и Етрополе.
Със своя си характерен емоционален почерк на изказ, за книгата, за неговия автор и за ролята на четенето като начин за възвишаване на духа и творческото начало у човека говори академик Марин Кадиев.
Издателят Никола Герджиков сподели удоволствието си да работи със съвременни талантливи автори на книги като Иван Иванов. Стифка Хикова разказа за пътя от идеята до илюстрацията на заглавната страница на „Дялани камъни”.
Отношението си към автора изразиха бившият директор и колега на Иван Иванов Светослав Иванов, дългогодишният му приятел от студентските години, преподавателят в СУ Константин Враджалиев. Учителят по история в ОУ „Христо Ботев” Марин Кубетски го поздрави с авторово стихотворение.
В обсъждане на книгата и за творческата дейност на автора се включиха дългогодишната телевизионна режисьорка Иванка Гръбчева, както колеги и приятели на Иванов.
Председателката на Ботевградския Литературният клуб „Стамен Панчев” разказа за дългогодишното творческо приятелство с Ивана Иванов, в резултат на което е излезлият от печат съвестен сборник с произведения от автори на Ботевград и Етрополе.
Авторът на „Дялани камъни” сподели, че за написване на някои  от разказите темата е разработена по истински случаи от живота му. 
По много интересен начин бяха представени отделни пасажи от книгата. По идея на водещата на литературната вечер, всички присъстващи написаха на предварително раздадени им листчета името и избрано число от 9 до 135. Толкова са страниците с отпечатаните разкази. Чрез тази своеобразна и интересно замислена „томбола”, „спечелилият” притежател на изтегленото име, трябваше да прочете откъс от посочената чрез посоченото от него число откъс от съответната страница на  книгата. И да зададе въпрос към автора.
Творческият замисъл за организиране и протичане на литературната вечер е на 
водещата - талантливата ни поетеса Бистра Александрова.
Своеобразното музикално озвучаване на вечерта беше поверено на ВГ „Оренда”, Кирил Лихарев и Иван Кринчев.