Новият бета build идващ под номера 3205, е напълно противоречащ на очакванията и на това, с което ви запознахме в предишната ни новина.

Новия рилийз също е достъпен за Windows Vista SP1 и Windows Server 2008 тестърите.

За сега в новата бета има 1073 fix-а като не се броят тези от предишните сервизни пакети (SP1 и SP2), 114 от които са относно сигурността. Останалите засягат производителността, стабилността, оправят различни бъгове, подобрения върху ядрото и много поправки намаляващи броя на сините екрани (Blue Screen Of Death).

А сега и новите функции за момента, които превръщат Windows XP SP3 в нещо повече от пакет с много кръпки:

  • Нов модел за активация - вече няма нужда да се въвежда сериен номер още при инсталацията (както е при Windows Vista)
  • Network Access Protection (NAP - Система за защита на мрежовия достъп), при която клиент и сървър уточняват състоянието си ("здравето") преди договаряне на правата между тях
  • Microsoft Kernel Mode Cryptographic - предлага алгоритми за криптиране на ниско ниво (kernel)
  • Black Hole Router detection - позволяват на системата да открива и да се предпазва от рутери "drop-ващи" определени пакети

Досега включените функции не представляват особен интерес за обикновения потребител, но известяват че предстои да дойдат още нови функции заложени в Windows Vista. Вероятно всичко е някакъв вид рекламна кампания на това за какви "благинки" иде реч в Windows Vista и да накарат потребителя да обмисли закупуване й.

При всички положения, бъдещето на Windows XP SP3 изглежда добро с всички тези кръпки и някоя друга нова функция.