Лили Борисова определи отстраняването си от поста на генерален мениджър на НБЛ като “лична вендета” на президента на Левски Лукойл – Тодор Стойков.


Самата тя се срещна с медиите на специална пресконференция по-рано днес, на която обяви за напълно нелегитимно писмото, в което шест от деветте клуба, участващи в мъжкия елит, се подписаха за уволнението й.


Аз имах много неприятен разговор с г-н Тодор Стойков миналата година. Тя, цялата година беше свързана с комуникацията с него, която е доста тежка, защото тертипът му на поведение не е моят. Не казвам, че е лош или добър. Просто много ми напомня на служител на ТИМ и на ВИС-2. В изреченията му присъства думата “бе” и тонът му е един такъв като на учител по физическо като към дете, което не е дошло с екип.


 “Той си позволи миналата година към края, след някаква глоба, която, според него, пак не беше адекватна и не е трябвало да ги глобяваме, да ме заплаши директно. Бях достатъчно хитра, тъй като бях в някакъв, например, салон за красота и пуснах на високоговорител. Колкото и абсурдно да е, служителите там просто исках да чуят. Той ме заплаши доста директно. Да кажем, че не неочаквано, но беше замесено името на г-н Златев.


Аз не вярвам, че г-н Златев и неговата фирма, която е империя в нашата държава, би слязъл на такова ниво да се занимава с Лили Борисова, да се занимава с нейната личност, да я отстранява или да налага наказания. Когато Тодор Стойков ми връчи въпросното писмо, което пак казвам, че е крайно нелегитимно, аз му казах – “Тошко, ето ме, погледни ме в очите и ми кажи като мъж, какво не можа да преглътнеш”. Той ми каза – “Лилке, аз те харесвам, обаче имам нареждане. На мен ми е наредено да те махна. По всички факти, чух и доста неща от достоверни източници, аз съдя, че това е лична вендета на г-н Тодор Стойков срещу мен.


 Категорично изключвам Константин Папазов този път. Може би сте учудени, защото това беше един процес, който започна след сливането Левски – Лукойл.  Знаете, те поеха ангажимент да напълнят залите, който е приет пред г-н Златев, и когато нещо е прието като ангажимент пред г-н Златев, очевидно това нещо трябва да се случи. Лошото при тях е, че те решиха да го изпълняват на цената на всичко. И бях сигурна, че ще ме отстранят още в края на миналия сезон, заради позицията, което заех. Знаете, бях в БНТ, поканиха ме. Казах доста неща, както ги мислех и бих ги повторила. Изтъкнах много факти, позволих си да говоря.


И съчетавайки всички това – отношението му, заплахите, приказките, аз го поздравявам за победата, а той ми казва – “Чакам те две седмица да глобиш Балкан”.


 


Поведението на останалите клубове през останалата част от времето, начинът, по който е структурирано писмото и информацията, която получих от част от клубовете, които са се подписали, а и от други места, защото баскетболната общественост е много малка, а ако някой си прави илюзията, че информацията няма да достигне до някой, това е голяма грешка... лично мисля и го казах и на събранието пред тях - за мен това е лична вендета на г-н Тодор Стойков.


Има много факти за това. Г-н Златев със сигурност е наредил отстраняването ми. Така ми бе казано и потвърдено. Аз потърсих среща с него по каналния ред. Не държа да си запазвам поста. Просто искам да видя дали до него достига реалната информация. Защото има много други хора като мен, които работят по същия начин – принципно и праволинейно, и в един момент могат и да те пострадат. Моето лично мнение е, че това е г-н Тодор Стойков лично срещу мен.