Платена публикация 


125 години организирано социалистическо движение в Ботевградския край честваха местните социалисти, вчера - 16 декември.


Събитието бе отбелязано тържествено в присъствието на зам.-председателя на НС на БСП Деница Златева, Валентина Богданова - председател на Общопартийната контролна комисия (ОбКК), народните представители Иван Ченчев, Радослав Стойчев и Лало Кирилов, Радостин Радев – кмет на община Костенец, Александър Манолов – председател на Областния съвет на БСП - София област, Симеон Игнатов – председател на УС на БАС, Йорданка Кринчева- областен председател на БАС, Пламен Милев – от политическо направление „Публични политики” и др. Гости на празника бяха и представители на партийните организации от Правец, Етрополе, Своге, Елин Пелин, Долна Баня и др.


По повод юбилейната годишнина бяха връчени почетни плакети на четирима местни социалисти, допринесли за развитие на партийната организация в нашия край. Това са Цветан Коцев - изпълнителен директор на „Микроелектроника“ АД и председател на ОбС на БСП от 2000 до 2008г, проф. Стоян Михайлов - член на ЦК на БКП, Марин Вутов - кмет на Община Ботевград от 1976 до 1988г, и Борис Георгиев - втори секретар на Градския комитет на БКП и един от директорите на завод за автобуси „Чавдар”. 


С почетни грамоти бяха отличени д-р Веселка Златева, Михаил Димитров и Веселина Кръстева – председатели на Общински съвет на БСП в годините след демократичния преход, както и партийни секретари на населените места. Основната партийна организация в Литаково бе удостоена с отличието за активна партийна работа и принос в обединяване усилията за съхраняване паметта на партията. 


Приветствие до партийната организация на община Ботевград отправи Деница Златева. Тя поздрави присъстващите от името на председателя на НС на БСП, Корнелия Нинова. 


Симеон Игнатов и Йорданка Кринчева припомниха смисъла на антифашистката борба, в която свидни жертви даде и Ботевградският край. 


Народният представител и водач на листата в 26 МИР Иван Ченчев заяви, че в своята 125-годишна история Ботевградската партийна организация е не само двигател на героични събития, но истински пътеводител на обществено-политическия живот през целия период на развитие на страната, вече 125 години. Той пожела партийната организация да продължава предначертания път на съхраняване на социалистическата идея, и отстоявайки политиките на БСП, да привлича нови последователи и привърженици.


В своето поздравително слово към гостите и партийните членове председателят на Общински съвет на БСП в Ботевград Николина Цолова посочи, че борбата за справедливост продължава и днес, като подчерта, че именно партията, основана от Димитър Благоев, е тази, която изгради Ботевградския край в силно развит индустриален район, превърнал се в център на българската микроелектроника и автобусостроене, битова химия и развито селско стопанство. „И днес с „Визия за България“ се стремим да дадем отговори на въпроси, които нашето общество търси вече 30 години, като води своята битка за победа над корупция, бедност, липса на алтернатива за професионална реализация и връщане на отнетите социални придобивки. Борбата продължава, така както я започнаха Иван Гешков в Новачене и Поп Нако в Трудовец. Борба, с която ние- социалистите от Ботевградска община, сме решени да отговорим на предизвикателството на времето, в което живеем!”, каза в заключение Николина Цолова. Тя отправи благодарност към всички партийни членове и призова за обединяване на усилията в предстоящата голяма предизборна битка за спечелване доверието на гражданите. 


Празникът продължи с прожекция на авторски филм на партийната организация, показващ общия стремеж на млади и стари да съхранят историята на партийната организация.


Специално за годишнината Общински съвет на БСП издаде книга и юбилеен вестник.