С цел гарантирането на обществения ред и сигурността по време на настъпващите Коледни и Новогодишни празници е създадена организация и планирани конкретни мерки за изпълнение.


Проведени са работни срещи с общинските администрации за координиране на съвместните мерки за безопасност при провеждането на публичните прояви и тържества. Създадена е организация за засилено полицейско присъствие на местата, където се очаква масово събиране на хора.


Съвместно със служителите на районните служби „ПБЗН“ се извършват проверки на питейните и увеселителни заведения, където ще се провеждат празненства. Обект на контрол са организацията за пожарната безопасност, условията за евакуация, състоянието на отоплителните уреди и съоръжения, електрическите и вентилационните инсталации и системите за пожарогасене и пожароизвестяване.  На собствениците и ползвателите на обектите е обърнато внимание относно задълженията им по отношение на охраната и пропускателния режим, поддържането в изправност на аварийните изходи и др.


На работни срещи с административните ръководители на обекти, опериращи със значителни финансови средства, са обсъдени допълнителните мерки за сигурност и недопускане извършването на престъпни посегателства, като е акцентирано върху необходимостта от повишена бдителност и бърза комуникация с полицейските органи за своевременно реагиране при възникнала необходимост.


По време на празничните дни са планирани специализирани полицейски операции за превенция и противодействие на правонарушенията, опазване на обществения ред и безопасността на движението.


Предвид очаквания интензивен трафик е създадена необходимата организация за осигуряване на максимален брой полицейски екипи по автомагистралите и главните пътища на обслужваната територия.  Приоритетно дейността на полицейските служители ще е насочена към подпомагане и регулиране на движението, контрол над водачите с рисково поведение на пътя, контрол на скоростните режими, недопускане управлението на МПС след употреба на алкохол и/ или наркотични и упойващи вещества, както и от неправоспособни водачи.


ПРЕПОРЪКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ ПО ВРЕМЕ НА ПРАЗНИЧНИТЕ ДНИ


Пазете се от  кражби!


Празничните базари на открито са предпочитано място за действие на джебчиите. Затова при пазаруване дръжте чантата си затворена и притисната плътно до тялото. Не носете портфейла си и големи суми пари във външните джобове на дрехите си. Винаги бъдете с повишено внимание на многолюдни места, особено ако усетите, че някой безпричинно се блъска във вас.


Ако отсъствате от дома си по време на празниците, проверете заключващите устройства на вратите, укрепете прозорците на по-ниските етажи. Не оставяйте големи парични суми и ценности в жилището. Уведомете за отсъствието си приятел или съсед, на когото имате доверие.


Не споделяйте в социалните мрежи, че ще отсъствате!


Бъдете внимателни какво публикувате в социалните мрежи и в никакъв случай не давайте информация за дните, в които ще отсъствате.


Опасност от телефонни измами!


По време на празниците е възможно да се активизират телефонните измамници. Затова бъдете особено внимателни, ако получите обаждане с искане на пари. Не се доверявайте, не давайте пари на непознати, търсете обратна връзка, свържете се с полицията на тел.112. Имайте предвид, че няма практика, в която полицията да иска пари от гражданите – затова не давайте пари и ценности на непознати, вярвайки, че оказвате съдействие на полицията.


Предупредете възрастните си близки за съществуващата опасност и им разяснете как да реагират, ако получат обаждане от телефонни измамници.


Пиротехническите изделия могат да бъдат опасни, особено в ръцете на деца!


Неправилното боравене с пиратки може да доведе до сериозни наранявания на тези, които ги употребяват и на околните. Най-опасни са самоделните фойерверки и тези, които нямат инструкция за ползване на български език.


Имайте предвид, че употребата им е забранена в превозни средства, в закрити помещения, в близост до леснозапалими материали, в районите на болници, детски градини, църкви и други места, където са събрани много хора.


Не подценявайте противопожарните изисквания!


Масовото използване на бенгалски огън, конфети, фойерверки, свещички и други подобни изделия по време на Коледните и Новогодишни празници повишава пожарната опасност. Особено рискова става тяхната употреба в близост до коледната елха, която лесно може да се запали и да изгори. Бързо могат да се запалят и различните видове гирлянди и други украси. 


Подобни изделия не бива да се оставят в ръцете на деца, особено без родителски надзор.


Шофирайте внимателно!


Изберете подходящо време за придвижване на дълги разстояния. По този начин ще избегнете върховото натоварване на пътищата. По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието. Преди да планирате пътуванията, се осведомете непременно за прогнозата за времето, пътната обстановка и очакваните усложнения.


Отложете пътуване и гостуване, ако условията за движение са усложнени, ако нямате достатъчен опит при шофиране при зимни условия и ако автомобилът Ви не е подготвен  и напълно оборудван. Не се поддавайте на настояванията на Вашите близки и приятели да потеглите, за да не изпуснете гостуването и трапезата.


Преди да потеглите, прегледайте основно изправността на спирачната система, светлините,  чистачките, устройствата за измиване на предното стъкло, отоплението на купето, подгряващото устройство на задното стъкло. Заредете резервоара на устройството за измиване на предното стъкло с незамръзваща течност. Осигурете си резервни крушки за евентуална подмяна. Не потегляйте с летни или износени гуми. Носете в багажника вериги за сняг. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.


Зад волана по дългия маршрут трябва да е възможно най-опитният водач от семейството (компанията). Не си определяйте и не договаряйте  предварително точен час на пристигане, защото евентуалното закъснение ще ви притесни и ще ви подтикне към рисково управление с превишена скорост и неправилни изпреварвания.


При  шофиране по пътища със заснежена и заледена настилка управлявайте плавно, без рязко форсиране и отнемане на газта, намалявайте скоростта с помощта на двигателя при включена предавка, почти без да използвате спирачките. рязкото използване на спирачките е крайно опасно и може да доведе до загубване на контрол и плъзгане на автомобила.


При движение в колона не правете излишни опити за изпреварване, те няма да Ви осигурят съществено придвижване напред. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подходяща по-голяма дистанция. При движение по-дълго време зад бавни товарни автомобили  и интензивно насрещно движение не губете търпение и не изпреварвайте рисково.