Община Ботевград и Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) са подписали споразумение за трансфер на 200 000 лева. Документът е подписан в сряда - 19 декември. Средствата са за подмяна на основния водопроводен пръстен в Ботевград.


„Тази сума е далеч от необходимата. В крайна сметка ние сме доволни, че изобщо някакви средства са ни преведени от министерството за 2018 г. В общинската администрация оценяваме и малкото. На практика с тези пари ще успеем да покрием част от вече извършените ремонтни дейности по подмяната на водопровода на етапа, в който той се намира в момента. С днешна дата ние дължим на фирмата-изпълнителка на проекта над 600 000 лева (без ДДС), като сме им превели авансово само 357 000 лв.“ – каза пред местните медии днес кмета Иван Гавалюгов. Той изрази надежда, че през следващата година, както е заложено в поетия ангажимент от страна на държавата в лицето на МРРБ, парите ще бъдат преведени изцяло и проекът ще бъде завършен.


„С отпускането на тази 200 000 лева държавата показа, че не е забравила Община Ботевград, за което имахме известни притеснения“ – допълни още Гавалюгов.


В края на днешния брифинг кметът на Община Ботевград заяви още, че почти очаквано за него нито едно от подадените пет заявления за финансиране от излишъка на държавния бюджет за 2018 г. не е одобрено от Министерски съвет. За втора година Община Ботевград предлага на държавното ръководство тези важни инфраструктурни проекти за финансиране. Ствата дума за подмяна на водопровод в Трудовец, подмяна на водопровод във Врачеш, ремонт на центръра на града, за реконстреция на градския парк - два етап, и за паркинг над стадион "Христо Ботев". 


„Ние не сме изгубили надежда. Вярвам, че при следващи заседания на МС, при следващо разпределение на бюджетни излишъци, поне един от предложените от нас проекти ще бъде финансиран“ – заяви в заключение кметът Гавалюгов.