От април тази година Община Ботевград има сключен договор с Министерството на околната среда и водите за изграждане на компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци, която освен нашата, която е водещ партньор по проекта, ще обслужва и общините – Правец и Етрополе, като част от регионалното сдружение за управление на отпадъци. 


В момента този договор се изпълнява. Обявени са процедурите за избор на проектант на инсталациите – два вида – за сепариране на битови отпадъци и на зелени отпадъци, за избор на строителен надзор, на външна техническа помощ и за публичност. Това обясни кметът Иван Гавалюгов в отговор на питане от съветника Йордан Йорданов по време на последното за тази година редовно заседание на ОбС, което се проведе на 20 декември.  


„В началото на есента очаквахме да сключим договор за строителен надзор и проектиране, но заради обжалване на обявената процедура от страна на един потенциален участник, Комисията за защита на конкуренцията поиска от Община Ботевград да коригира един от критериите и процедурата беше стартирана отново. В началото на януари изтича крайният срок за събиране на офертите. Срокът за изпълнение на целия проект е 30 месеца, обясни кметът. - Надяваме се до пролетта общината да има изготвен проект, за да открие процедурата за избор на изпълнител на монтажните дейности и през 2019 год. да започне реализацията на проекта за изграждане на инсталацията”, допълни той.  


Компостиращата инсталация за разделно събрани зелени и/или биоразградими битови отпадъци е с капацитет 2700 тона годишно и ще обслужва 32 500 жители от територията на общините Ботевград, Етрополе и Правец. Инсталацията за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци е с капацитет до 8700 тона годишно и ще обслужва 48 500 жители. Общият размер на инвестицията е близо 9,6 млн. лв. Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ осигурява безвъзмездна финансова помощ в размер на 7,2 млн. лв..


След като осигури финансирането на проекта, Община Ботевград обяви процедури за възлагане на обществена поръчка за избор на проектант и осъществяване на строителния надзор по време на изграждането на обекта. Те обаче временно бяха блокирани. Причината бе, че непосредствено преди крайния срок за събиране на оферти, софийската фирма „Комунална техника” ЕООД обжалва процедурите в Комисията за защита на конкуренцията. Въпросното дружество предоставяше сметосъбиращата техника на фирма „Еко Ес Мениджмънт”, която по време на предишното управление на общината извършваше сметосъбирането и сметоизвозването на битовите отпадъци в града.