„2018 година приключи много добре за родилното отделение на МБАЛ – Ботевград. С общи усилия на целия колектив на отделението, болницата и на анестезиологичните екипи успяхме да докараме ражданията през 2018 година на 241 броя. Последното раждане за миналата година се случи в късния следобед на 31 декември” – заяви началникът на АГ-отделението д-р Георги Шуманов.
Првото бебе за 2019 година се роди днес – на 2 януари. Майката е на 23 години и това е първото й дете.
Най-младата майка през 2018 година в Ботевград не е имала навършени 14 години, а най-младата баба – на 28 години, съобщи още д-р Шуманов.
Тенденцията обаче образованите жени да раждат на по-зряла възраст продължава и това е световен проблем. Също така жените започват да раждат все по-често и със секцио.  "Ние се опитваме да убеждаваме  всички, които могат да родят по нормален начин, да го направят, но не и на всяка цена, разбира се” – коментира д-р Шуманов. - Искам да кажа на всички жени, които искат в бъдеще да стават майки, първо да не се страхуват. Второ – да раждат сравнително навреме, говоря до към 25, 26, 27 години, да не чакат да станат на 38 и да тръгнат по инвитро процедури. И трето – жените, които са решили да дойдат в нашето отделение, да ни имат пълно доверие, че всичко ще бъде както трябва и ще си родят живи и здрави деца, на мястото, където те са се родили” – допълни лекарят.