През различни етапи от развитието на държавата ни българинът е имал своите празници и чествания. И всичките те са с пожелания за здраве, дълголетие, плодородие и благополучие. Не всичко е останало през вековете, а това което е останало, е прераснало в традиция.
Така е и с „ПЕЕНЕ НА ПРЪСТЕНИ" в Етрополе. От незапомнени времена до днес ритуалът се предава от поколение на поколение. Много малко от това, което се прави днес, е изменено. Най-вече в наричанията: винаги са отразявали битовата характеристика на своето време.
Останало е да се прави в два дни и винаги на 13-ти и 14-ти януари, когато по стар стил се празнува Васильовден. Променяли са се само местата, като е спазвано  поверието да бъде до течаща вода. По-възрастни казват, че години наред е правен до т.н. „Воденицата” в центъра на града. Беше в двора на Арнаудовата къща, а през последните 2-3 години –  на площад „Зольовец”, до легендарната чешма на майстор Зольо, превърнала се в емблема на града.
Така беше вчера и днес, отново на този площад.
Особена атмосфера има на това място в град Етрополе, защото Зольовската чешма "помни" поредица от моми и ергени в онези минали времена и от момичета и момчета в днешните такива, които не крият своята усмивка, надежда и очакване да се сбъдне нареченото.
През първия ден - на 13-ти януари е т.н. "Топене на пръстените”. В късния следобед се събират млади и стари. След подканянето от „кокорбашийката”, която повежда хорото  сред множеството, всеки може да пусне своя „нишан” в котлето с „мълчаната вода”. Раздават се и житните зърна, върху които трябва да се преспи. По съня може да се предскаже каква ще е година. 
Вечерта котлето се оставя навън и, ако през нощта водата е замръзнала, се счита като белег за здрава и плодородна година. Водата в снощното котле беше замръзнала.
„Наричането на пръстените” се извърши днес - 14 януари преди обяд, т.е. на втория ден от ритуала.
След традиционната запявка, нейна помощничка вади един по един нишаните от котлето, а „кокорбашийката” назовава съответното предричане - пожелание за професия, богатство, благополучие, здраве, задомяване, материални придобивки и т.н. 
Вчера и днес, 13 и 14 януари, ритуалът беше възпроизведен, както повелява традицията на пл. „Зольовец”.
Празникът бе наситен с хубава българска музика, празнично настроение, песни и наши -  български хора.
За доброто настроение на всички се погрижиха Танцов ансамбъл „Балканска младост“ с ръководител Калинка Пушкарова, Женска вокална група за народно пеене „Димана“ с ръководител Цветелина Петкова  и детска вокална група „Звездица“ с ръководител Цветелина Овчарова, както  и Духов оркестър към Община Етрополе . 
Празнична народна музика, песни и танци и така до другата година, когато отново ще се съберем да продължим традицията и да заредим душата си с настроение.
На празника присъстваха Росица Иванова – Началник – отдел „Социална политика, спорт и туризъм“, Цветина Стаменова – Секретар на НЧ „Тодор Пеев-1871“, ученици и граждани.
Организатори на събитието са НЧ "Тодор Пеев-1871"  - гр.Етрополе, Исторически музей - Етрополе и Община Етрополе.