Преди два дни бе обявено, че Съдийската комисия е наложила няколко наказания на секретар и двама съдии. Санкция “лишаване от лицензионните права за три месеца” бе наложена и на Галина Александрова от Съдийска комисия Правец.


Самата тя се свърза с bball.bg чрез редакционната ни поща и ни изпрати своето становище по темата, което Ви предлагаме без редакторска намеса:


Отговор от Галина Александрова


Секретар, член на Съдийска колегия /СК/ към БФБ


Пиша този отговор, след като в медиите бе публикувано моето наказание, защото мисля, че имам право на това. Наказанието е лишаване от права за три месеца.


Тук искам да уточня, че причината не е заради неизпълнение на служебните ми задължения, а че си позволих като зрител/фен да напиша иронично лично съобщение във Фейсбук до съдията Милен Цветков. Причината бе недоволството ми от съдийските отсъждания след четвъртфинала за Купата между Балкан и Левски Лукойл на 27.12.2018 г.


Не съм го обидила публично. Не ми се е случвало и досега да го правя. Признавам, че сгреших и реакцията ми беше емоционална. Още на следващия ден се извиних на въпросния съдия.


За да аргументирам, доколкото е възможно реакцията си, или за да обясня какво я е провокирало, след два дни от въпросния мач изпратих, по молба на председателя на СК, видео с 12 ситуации!, които продължавам да смятам, че бяха отсъдени грешно. Не получих разяснения по тях. Защо ли?


Отговорът, който получих дойде след 2 седмици, и той беше – Спиране на лицензионни права за срок от 3 месеца. Което за мен е абсурдно.


Мисля, че заради това, че отделих от личното си време на най-светлите празници, за да изрежа тези ситуации, и затова че защитих с конкретика реакцията си, заслужавах да получа отговор дали съм права или греша. Насреща бях да изслушам г-н Цеков и да разбера къде има неразбиране на съдийските отсъждания от моя страна.


В баскетбола съм от 45 години. Член съм на Съдийската колегия от 17 и от дете съм фен на Балкан. Не крия това, но никога в работата си като Секретар в Колегията на град Правец не съм си позволила това да повлияе на служебните ми задължения. Не съм имала никога никакви провинения. Присъствала съм на всички изпити. Старала съм се винаги да бъда запозната до последния детайл с всяко ново правило, била съм стриктна в работата си като секретар и мога да кажа, че имам морал и достойнство, за разлика от някои други хора в тези среди.


Като част от Секретарската маса неведнъж съм била свидетел на обидни думи и заплахи към съдии и дежурни представители, изречени от служебни лица (президенти, треньори). Не съм виждала тези реакции да бъдат отразени. Моята “подигравка” обаче явно много е накърнила нечие достойнство.


Признавам още веднъж за емоционалната си реакция като фен, но и признавам - не съм  виждала такава строга санкция за съдия или друг член на съдийската колегия, който е допуснал далеч по-сериозна грешка – в игра, когато това може да промени крайния изход на двубоя. Не съм виждала и наказан съдия за повече от един месец/седмица или кръг.


През последните години неведнъж съм обмисляла напускането си от Съдийската колегия - по една или друга причина, но винаги оставах, защото правя всичко с удоволствие – от любов към баскетбола. Ако аз съм най-големият проблем на СК, бих искала да им кажа, че ще я напусна по собствено желание, за да не им преча. Ще го направя с високо вдигната глава за работата ми до сега. Не мисля, че 3 месеца наказание биха ме превъзпитали. Достатъчно разумна съм, че още на следващия ден да разбера, че не съм била права и съм реагирала емоционално. Наказанието ви е повече от обидно.


Пожелавам на някои съдии да обърнат сериозно внимание на техните отсъждания, защото с част от тях те просто пречат. Оставете място на баскетбола. Посещавайте семинари, гледайте мачове, признавайте, когато грешите и се учете.


Пожелавам на г-н Милен Цветков да има смелостта по време на всеки мач и след него да бъде така стриктен, както беше този път. И не на последно място - пожелавам в България да започне да се говори повече за баскетбол, отколкото за съдийските отсъждания.


Галина Александрова