Телевизионния водещ бил неразпознаваем - медиците го намерили в кома, хора му помагали с дишане уста в уста, но сърдечните удари вече били единични


Екипът на Спешна помощ е направил всичко по силите си, за да спаси журналиста Милен Цветков в минутите след фаталната катастрофа в неделя вечерта. Това обяви лично шефът на структурата Георги Гелев.


"Сигналът за инцидента е подаден в 18:16, диктуван е в 18:19, а екипът - лекар, сестра и шофьор-парамедик, е бил на място в 18:23 часа", заяви Гелев и добави: "По думите на лекарката, при пристигането - на практика за 5-6 минути, е заварила на платното, близо до тротоара, мъж по гръб, на когото няколко души опитват да му окажат помощ - изкуствено дишане уста в уста. Тя го заварва в кома. Веднага са предприети по оказване на първа медицинска помощ - сърдечен масаж и обдишване. Поставен е на гръбначна шина, вкарали са го в линейката, продължили са действията, включен е на монитор. За съжаление вече явно е имал единични сърдечни удари, документирано е. Продължили са да го обдишват. Съдовете на крайниците му са били толкова колабирали, че не е могло да се ползва венозен път за какъвто и да било медикамент. Това е принудило екипа да се прави мускулно инжектиране. Интубацията не е се получила заради изпълването на дихателните пътища с кръв. Продължавайки да го обдишва, екипът тръгва към "Пирогов", но буквално пред вратата на болницата Милен Цветков е издъхнал.", разказа Георги Гелев.


Началникът на Спешна помощ обясни, че към момента на настъпването на смъртта никой от екипа не е знаел самоличността на пациента. Причина за това за здравословните промени, които са изменили външността му "до неузнаваемост". "Иначе от екипа биха го разпознали", уточни Гелев.


Той обясни, че е свикването на извънредния брифинг е провокирано от обвиненията към лекарите, разпространявани първо в социалните мрежи, а след това и в редица медии.


"Всички наши колеги са дълбоко възмутени от това във Фейсбук. Крайно време е да се престане със сатанизирането на екипите на Спешна помощ. Гледах предаването с очевидеца. Много правилно го каза - "стори ми се цяла вечност". Това се случва винаги при такива случаи, без значение колко време чакат хората" каза Георги Гелев.


Той отвърна и на твърденията, че Милен Цветков е щял да бъде спасен, ако е бил използван ресурсът на намиращата се в непосредствена близост болница "Токуда", вместо да бъде каран към "Пирогов": "Болница "Токуда" няма спешно отделение с противошокова зала. Много малко разполагат. Това са "Пирогов", Военна болница и болница Св. "Анна" (бел.ред. - бившата Окръжна)."