Започна изграждането на нова производствена сграда на “Сенсата Технолоджис“ – водещ производител и доставчик на високотемпературни сензори за автомобилната промишленост. Преди минути бе направена първа копка за полагане на основите на сградата. Гости на церемонията бяха кметът на Ботевград Иван Гавалюгов, неговият заместник Борис Борисов и главният архитект на общината Георги Джотолов.


Домакин на събитието бе Томи Вер Елтс – управляващ директор на "Сенсата Технолоджис". Присъстваха още всички членове на управителния съвет на компанията, партньори на предприятието от строително-проектантската фирма “Юнг Проект“, както и служители. 


Новата сграда ще бъде с обща разгърната застроена площ от 4 000 кв.м и е проектирана да предлага високо ниво на строителство и енергийна ефективност. Инвестицията в строителството и производственото оборудване ще бъде в размер на 27 млн. щатски долара. С новото производствено разширение, „Сенсата Технолоджис” планиране откриване на 300 нови работни места. 


„Сенсата Технолоджис” се гордее с новите инвестиции, откритите работни места и възможности, които създава в населените места, където компанията оперира в България. В Ботевград компанията ни е известна с визионерския си инвестиционен подход, многогодишно партньорство и инициативи с цел постигане дългосрочна полза за града и неговите граждани, сподели Томи Вер Елст в своето обръщение при откриване на събитието. – Бих искал специално да благодаря на кмета на Община Ботевград г-н Иван Гавалюгов и на неговия екип за изключителната подкрепа и сътрудничество. С разширение на производствените и складовите площи на територията на общината, „Сенсата” ще продължи да бъде най-големият работодател в аутомотив индустрията и предпочитан партньор в България”, допълни г-н Вер Елст. Той даде висока оценка за работата на цялата общинска администрация. 


От своя страна кметът Иван Гавалюгов поздрави инвеститорите за постоянните усилия, които полагат, за да развият това производство на територията на Ботевград. Той благодари на Томи Вер Елст за високата оценка и допълни: „Това е наше задължение – да си вършим отговорно и добросъвестно работата. Всяка една администрация би била радостна да има възможността да приеме сериозни инвестиции на територията на своята общината. И аз се радвам, че успяхме да помогнем с оптимално кратки срокове, така че тази инвестиция да се случи именно в Ботевград. Убеден съм, че с новите производствени мощности ще се повиши производителността, предлаганото портфолио от продукти, не е без значение естествено да се повишават и доходите на хората, заети с това производство.”.


Кметът Гавалюгов се обърна специално към работещите в „Сенсата”, като подчерта, че без тях тази инвестиция нямаше да се случи. „С Вашия професионализъм успяхте да накарате инвеститорите да предпочетат нашия град. Ние сме само една малка част от успешния процес на продължаване на инвестициите на „Сенсата Технолоджис” в България и Ботевград. Надявам се, че и занапред ще имаме възможност да присъстваме на подобни събития, на които да откриваме нови производствени мощности именно тук в Ботевград”, каза в заключение Иван Гавалюгов.


 За „Сенсата Технолоджис“


"Сенсата Технолоджис" е един от водещите световни доставчици на сензори, електрическа защита, контролери и решения за управление на захранването. Компанията има заводи и бизнес центрове в 12 държави на три континента. Продуктите на „Сенсата“ подобряват безопасността, ефикасността и комфорта на милиони хора всеки ден чрез приложения в различни индустрии като автомобилостроене, самолетостроене, военна индустрия, тежкотоварни превозни средства, отопление и климатизация, информационни технологии, телекомуникации и морски приложения.


За „Сенсата Технолоджис България“


„Сенсата Технолоджис“ има над 4,700 служители в три локации в България - София, Ботевград и Пловдив. В София компанията има Бизнес център със звено "Дизайн инженеринг", Тестова лаборатория, която е най-голямата за компанията в света, офис "Механизация", както и Център за споделени услуги, и Център за обслужване на клиенти.


В завода в Пловдив компанията произвежда сензори за налягане за автомобилната индустрия, както и високотехнологични продукти за селскостопанската индустрия, медицината и др.


В завода в Ботевград „Сенсата“ произвежда високотемпературни сензори за автомобилната индустрия.