Няколко златни букви за железния генерал


Мнозина от нас са чували за паметните битки при Дойран в разгара на Първата световна война. Тогава благодарение на жертвоготовността на българските войници и невероятният талант на Владимир Вазов, постигаме една от най-престижните победи на българското оръжие след Освобождението. Малцина знаят обаче, че един от учителите на Владимир е железният генерал от Етрополе - Павел Христов.


Много различни статии са написани за него и всеки, който се интересува от българската история може лесно да се запознае що за човек е бил генералът. Една от най-значимите му победи е била в най-критичния момент на Балканската война при Бунархисар.


Той също е бил използван като ментор във Военното училище в София. Ако се интересувате повече от неговата история може да посетите статията  Български уроци по офицерска чест.


Тези думи са част от отговора на големия въпрос „Кой е генерал Павел Христов и защо трябва да има паметник в Етрополе?
Нашата секция следи и отразява от самото начало до сега дейността на Сдружение „За Етрополе” по осъществяване на инициатива и за цялостната работа по изграждане на паметника.


Съобщихме, че е започнала кампания по събиране на средствата.
В Етрополе са поставени пет дарителски кутии:
- В Общинска администрация
- В Етрополския музей
- В кафето на комплекс „Етрополия”
- В книжарницата на фирма „Лина ЕТ”
- В кафе-сладкарница „Маргарита”


Сметка за дарение:
Сдружение „ЗА ЕТРОПОЛЕ“
„Юробанк България“ АД
IBAN: BG55 BPBI 8898 1029 2306 01 , BIC код – BPBIBGSF


Молбата на организаторите е всеки, който иска да сподели своята съпричастност, като  отдели колкото има възможност и желание за изграждането на паметник на този велик етрополец – генерал от пехотата Павел Христов.