Ученици от ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“, техните родители и преподаватели се включиха в дарителската кампания на Министерството на образованието и науката „Деца помагат на деца“ в помощ на своите връстници в българските неделни училища в Украйна.


В рамките на една седмица в доброволческата инициативата бяха събрани десетки дълготрайни хранителни продукти, хигиенни и превързочни материали, кислородна вода и медицински лепенки по списък, предоставен от МОН и изготвен от неделните училища.


„За един свят, болен от война, единственият лек е любовта“, казват гимназистите, докато пакетират хуманитарната помощ за българските деца в Украйна.


„Съпричастност и грижа за ближния, изпаднал в беда, са едни от най-благородните и светли човешки добродетели, които трябва да възпитаваме ежедневно в душите си. Щастлива съм, че нашите ученици притежават тези добродетели и нека ги предават на своите приятели и съученици“, споделя директорът на училището г-жа Даниела Колева и поздравява добротворците от 6а, 8б, 9г и 10а клас.


Даренията бяха придвижени към регионалния център на Български червен кръст със съдействието на общинската структура на организацията, след което ще бъдат транспортирани от БЧК до границата на Украйна и приети от местния Червен кръст. Дванадесет организации на българи в пострадалата от войната държава ще разпределят и доставят продуктите на децата и семействата им.


В Украйна работят 63 български неделни училища, в които учат повече 10 000 деца от Киевска, Одеска, Лвовска, Николаевска и Запорожка област.