Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) задържа висш служител в сградата на Държавната агенция на младежта и спорта (ДАМС). Арестуваният е заместник-председателят на агенцията Иван Леков и около 10.30 часа той бе изведен от сградата на институцията на бул. "Васил Левски" в столицата.

Самата Весела Лечева, председател на ДАМС, е заявила, че днес няма да се дават никакви изявления пред медиите и е помолила журналистите да напуснат сградата. В ДАМС репортери все още изчакват някой да даде информация по повод задържането.

Бившият рефер Иван Леков бе едно от замесените лица в последните седмици около разразилия се скандал за корупция в българското съдийство. Леков бе обвинен от друг съдия – Христо Ристосков, че е взимал пари за изкачване в по-горна група на ранкиране на международните ни съдии.

 Леков търгувал с влияние

Градският прокурор Николай Кокинов каза пред журналисти, че на задържания Иван Леков най-вероятно ще бъде повдигнато обвинение за търговия с влияние.
   
Леков е арестуван и отведен в ДАНС по делото, образувано след публикации в медиите за манипулиране на мачове в българското футболно първенство от страна на футболното съдийство, уточни градският прокурор.
   
Според Кокинов, едва ли прокуратурата ще поиска постоянното задържане на Леков. Той допълни, че са възможно и други арести, ако бъдат събрани необходимите доказателства.

В същото време от Държавната агенция за младежта и спорта, където Леков е зам-председател, отказаха официален коментар. Председателката Веселе Лечева все още не се е произнесла по случая, докато пресаташето на ДАМС Радослав Янкулов бе лаконичен: "Арестът говори за криза и пороци, свързани с този вид дейност (съдийството - бел. ред.). Но това се случва в целия свят. Не оправдавам този или онзи, но това явно е неприятната част от играта. Дано да имаме сили да я изкореним".