В Ботевград програмата за честване на националния празник на България  започна с тържествена церемония по издигането на  националния трибагреник, на знамето на Европейския съюз и на флага на Община Ботевград. От името на общинското ръководство бяха поднесени венци пред паметника на Васил Левски и пред паметника на Свободата пред Историческия музей.


Участниците в шествието, предвождани от духов оркестър „Ботевград”, се отправиха към църквата „Свето Възнесение Господне“, където отец Николай отслужи панихида в памет на загиналите воини в борбата за Освобождението на страната. Историческо слово поднесе Тодорка Коцева – директор на музея в Ботевград. Тя припомни моменти от славните битки за свободата на Родината.


„Дали не е сега назрял моментът, в рамките на празничните залпове, да се поучим от тези скромни, себепожертвувателни солдати на човечност, доброта и съпричастност. Те умираха храбро в името на светли идеали, не заради награди или користни цели. Тяхната саможертва съгражда ежедневно нашето утре, което да завещаем на децата си.“, се казва в част от словото.


В знак на признателност, почит и уважение венци и цветя пред паметниците на руските бойци, погребани в двора на църквата, поднесоха кметът на Ботевград Георги Георгиев, председателят на ОбС Йорданка Лалчева, представители на училища и детски градини, на партийни и неправителствени организации, на общински фирми и културни институции, граждани.


Първият паметник (от ляво надясно) е на подпоручик Войницки, убит на 21 ноември 1877 година. Вторият паметник е на подпоручик Илья Василевич Волков, умрял от раните си на 25 декември 1877 година, и на двама руски воини с неизвестни имена. Третият – на капитан Ушаков, умрял в Орхание, и на други трима руски воини, на които също не се знаят имената, припомни Тодорка Коцева.


По повод 3-ти март, в Исторически музей - Ботевград бе открита документална изложба, посветена на Руско-турската Освободителна война /1877-1878 година/. В нея са включени и 54 творби на художници, творили непосредствено след и по време на войната. Сред тях са картини на Верешчагин, Ковалевски, Поленов.


Празничната програмата, посветена на националния празник, ще завърши с тържествена заря от 18:30 на площад „Освобождение”.


Вече 25 години поколение българи са обединени пред значимостта и непреходния смисъл на извоюваната с цената на скъпи жертви свобода, чийто пряк израз е сключеният мирен договор в Сан Стефано през 1878 година. 25 година празнична заря огрява небето над България, полагаме венци пред величествени монументи, под звуците на химна прекланяме глави.


Ива Николова