Днес кметът на общината Георги Георгиев се срещна с персонала на МБАЛ – Ботевград. Той информира медиците, че общината е изплатила всички задължения на болницата. Градоначалникът уведоми  работещите в МБАЛ и за решението на ОбС да бъде продадена административната сграда на болницата, както и че ще внесе докладна на редовната сесия за продажба на седеметажния блок. Георги Георгиев съобщи на присъстващите, че вече е готова новата оценка на обекта, която възлиза на 5 150 000 лв. “С част от средствата, които ще постъпят от продажба на ненужния за дейността на болницата сграден фонд, ще бъде погасен заемът, който общината изтегли, за да покрие задълженията на МБАЛ. Останалите пари ще бъдат вложени за развитието на здравеопазването в града и селата.” – увери градоначалникът. Той посъветва  началниците на отделенията да потърсят законова форма, под която пациентите да доплащат за лечението си, но при условие, че определените средства по клинични пътеки не са достатъчни за тази цел.

От страна на присъстващите лекари не бяха отправени въпроси към кмета Георгиев. Единствено шефът на Урологично отделение заяви, че е незаконно лекарите да искат пари от пациентите си. “Ако поискаме пари на пациентите, те имат право да се оплачат в Здравната каса. В подобни случаи може да се стигне до съд.” – изрази опасенията си д-р Лазаров.

По време на срещата на градоначалника с лекарите стана ясно, че управителят на МБАЛ д-р Филев ще представи доклад на предстоящата сесия. Той ще запознае съветниците с финансовото състояние на болницата към момента, както и с хода на структурната реформа.