На днешното си заседание съветниците разгледаха молбата от управителя на МБАЛ д-р Филип Филев за отпускане на финансова помощ, с която да бъдат погасени част от задълженията на болницата. До момента те възлизат на 1 412 000 лв. Задълженията за газ в това число са 224 845 лв., за вода – 88 319 лв., за ток 75 407 лв. Както вече ви информирахме, от електрическата компания са изпратили ултимативно писмо до болницата. В него се дава срок на лечебното заведение да покрие дълговете си до 8 април, в противен случай токът ще бъде спрян на другия ден. В същото време всички сметки на болницата са запорирани от съдия-изпълнител заради други задължения – стана ясно на сесията.

По време на заседанието думата бе дадена на д-р Филев. Той не скри тревогата си от тежкото състояние, в което се намира МБАЛ. “Болницата в Ботевград не е болница на д-р Филев, а ваша болница и вие трябва да й помогнете. Тази зала е помогнала на много от вас да започнат бизнес. Вие можете да се качите на луксозните си возила и да потърсите медицинска помощ от най-луксозната болница в София. Но от МБАЛ имат нужда местните хора. Това е болницата на баба Пена от Скравена. Ето защо тя трябва да продължи да работи.” – заяви д-р Филев.

В подкрепа на болницата се изказаха и съветници от опозицията. Те предложиха общината да отпусне безвъзмездна помощ за излизане от кризата, но кметът Георгиев бе категоричен, че това действие е незаконосъобразно.

В крайна сметка съветниците гласуваха предложението на градоначалника да бъдат отпуснати 75 407 лв., с които МБАЛ да изплати задълженията си за ток. Управителят обаче ще трябва да върне парите на общината до края на септември месец тази година. Д-р Филев обеща на кмета Георгиев, че това ще стане. “Персоналът в болницата няма да получи заплати за един месец, но парите ще бъдат върнати на общината.” – допълни той.

В последствие стана ясно, че д-р Филев е поискал безлихвен кредит от общината в размер на 200 000 лв., който да бъде погасен за срок от две години. Тази докладна обаче не бе подложена на обсъждане в дневния ред на сесията.