Ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ е поело ангажимент след 15 март да започне ремонт на проблемната отсечка от „Розите“ до местността „Чуклето“, съобщи кметът на Община Ботевград – Иван Гавалюгов. 


„В изключително трагично състояние е главен път I-1 от републиканската пътна мрежа. Това е старият път през Витиня, който преминава покрай Врачеш, транспортните портали на IMI и SENSATA и завършва в път Е79 – местността „Чуклето“. През последните няколко седмици от АПИ ремонтираха проблемните участъци около прохода Витиня, между я. "Бебреш" и Врачеш и около самия язовир. Най-трагичната отсечка на това трасе обаче е между кръстовището при „Розите“ до литаковското шосе. В момента едното й платно не се използва. Движението би трябвало да е двупосочно, но всички автомобили използват само едната част от пътя“ – обясни кметът Гавалюгов. 


Тази отсечка влиза в регулационните граници на Ботевград. Община Ботевград има споразумение с Областно пътно управление /ОПУ/ за зимно и лятно поддържане. То се изразява в почистване и опесъчаване през зимата и закърпване на дупки през летните месеци. Такива улици в Ботевград са още: „Цар Иван Шишман“, „Иван Вазов“, „Захари Стоянов“, „Георги С. Раковски“ и част от бул. „България“. По думи на кмета, средствата, които общината получава от държавата за тази поддръжка, са символични.  


Поради пренасочения тежкотоварен трафик от АМ „Хемус“, път I-1 буквално се разруши през последните месеци. През изминалата година ОП БКС няколко пъти асфалтираше дупките по въпросната отсечка. Нейното състояние обаче вече не позволява изкърпване. Решението на проблема е единствено и само с основен ремонт и цяластно асфалтиране. 


„От близо една година общинска администрация сезира многократно ОПУ и АПИ за трагичното състояние на отсечката и необходимостта от основен ремонт. Първоначално получавахме отговори от типа, че отговорността за състоянието на пътя носи общината, тъй като имаме с тях споразумение за поддържане. Отново ще припомня, че средствата, които ни превежда държавата за поддържане, в никакъв случай няма да стигнат за по-сериозни ремонтни дейности. В тази връзка ние веднага внесохме искане за изключване от това споразумение, което искане до този момент не е уважено. Това ме накара да потърся среща с инж. Дончо Атанасов. Среща нямаше, но се чухме по телефон. Той пое ангажимент, че след 15 март ще започнат дейностите по основно ремонтиране на проблемния участък", съобщи кметът Гавалюгов и добави: Надявам се, че „след 15-ти март”, не означава 15 юни, а дните до края на март.".


Градоначълникът разчита, че този проблем няма да бъде протакан и подминаван, както и че от АПИ ще спазят своето обещание.