Равноденствие и такова пълнолуние не са съвпадали от пролетта на 2000 г. насам


А строномическата пролет ще настъпи на 20 март в 23:58 часа. Днес е пролетното равноденствие и денят е равен на нощта.


А през въпросната нощ жителите на Северното полукълбо ще могат да станат свидетели на супер луна. Равноденствие и такова пълнолуние не са съвпадали от пролетта на 2000 г. насам. Двете небесни събития ще се случат отново едновременно чак след 2030 г.
Тъй като орбитата на Луната е с елипсовидна форма, има моменти, когато спътникът се приближава повече до Земята. Точно такъв перигей се очаква тази вечер.
Много от културите по света почитат равноденствието като момент с особено значение, като устройват фестивали и извършват важни обреди, свързани със земеделието и плодородието.
За древните пролетното равноденствие е било време на магия, поклонение пред природата, възраждане, метаморфоза и балансиране на силите на доброто и злото. Келтските и германските племена са отбелязвали деня на богинята на плодородието, наричана съответно Остара и Йостре.
Счита се, че изграждането преди около 3000 години на мегалитния комплекс Стоунхендж, който се намира в днешна Великобритания, е свързано с пролетното равноденствие и лятното слънцестоене. Ето защо кромлехът ще бъде посетен от хиляди туристи в днешния ден.
Друг исторически паметник, свързан с пролетното равноденствие, е голямата пирамида в Чичен Ица на полуостров Юкатан в Мексико.  Издигната от маите преди около 1000 години, тя е изградена така, че по време на равноденствието да хвърли сянка, очертаваща тялото на Кукулкан, бога-змия. В основата на пирамидата е разположена змийска глава и когато слънцето залязва в деня на равноденствието, сянката на огромното съоръжение очертава тялото на змията, което се съединява с главата единствено в този момент.


В християнството моментът на изравняване на деня и нощта е свързан с най-големия религиозен празник – Великден. Датата на отбелязването на възкресението на Иисус Христос се определя в съответствие с равноденствието.