В момента в ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” се провежда среща-разговор между представители на СУ „Св. Климент Охридски”, Технически университет, Медицински университет – Враца, Колеж по енергетика и електроника - Ботевград, Химикотехнологичен и металургичен университет – София,  работодатели от нашия регион и ученици от 11-ти и 12-ти клас. Инициативата за тази среща е на ръководството на ботевградската гимназия. Директорът на училището – Даниела Колева, благодари на гостите за това, че са се отзовали на нейната покана. Тя обясни, че целта на събитието е учениците да получат отговори на въпроси, свързани с кариерното ориентиране, възможностите за обучение във висшите учебни заведения и за професионална реализация. 


Г-жа Колева сподели с гостите, че всяка година над 90 на сто от учениците, които завършват Природо-математическата гимназия в Ботевград, продължават своето образование във висше учебно заведение. Тя съобщи, че училището има подписан договор с Химикотехнологичен и металургичен университет – София за сътрудничество при обучение на ученици по два модула – биология и химия. "В гимназията могат да идват преподаватели от висшето учебно заведение, които да провеждат обучението по тези два модула", уточни г-жа Колева. Директорът на училището изрази намерение такова сътрудничество да бъде осъществено и със Софийския университет, но по други два модула – математика и физика.  


Гимназията има проектодоговор със Софийския университет, Факултет по математика и информатика, за провеждане на кандидатстудентски курсове за подготовка на ученици. Училището е подписало и споразумение с Минно-геоложкия университет. Това стана ясно още от изказването на Даниела Колева. 


Доц. дфзн Цветан Велинов от Софийския университет съобщи, че преди няколко месеца Факултетният съвет е приел решение, че ще подпомага приоритетно училищата, които избират да учат профилирано физика. Тази помощ ще се изразява в теоретична подготовка на учители, предоставяне на методически разработени обучения, безвъзмездни консултации за оборудване на кабинетите по физика и други дейности. Също така висшето училище разполага с обзаведени лаборатории по физика, които са достъпни и за учители, и за ученици, обясни доц. Велинов. По негови думи, „физиката има много силни корени в Ботевград”, тъй като именно тук производството на електронни компоненти е силно развито. Също така той сподели, че повечето от преподавателите по физика в СУ са от Ботевград. Споменати бяха имената на проф. Георги Райновски и доц. Мая Гайдарова от Факултета по физика, които също взеха участие в срещата-разговор. 


Според проф. д-р инж. Сеня Терзиева от  Химикотехнологичен и металургичен университет в София, през следващите пет-десет години в нашата страна няма да има сфера, в която кадрите да са достатъчни. Нейният съвет към учениците бе: "Ако имате нагласа за професия върху знания по природни науки, би било добре да изберете обучение по техническа, по инженерна специалност. След това магистратурите могат да бъдат една, две или повече по всички видове мениджмънт, по всички видове туризъм, по всичко, каквото Ви дойде на ум – ще се справите! Но не може да компенсирате инженерното обучение, то е много по-трудно и мисля, че и бизнесът ще го потвърди.”.   


Последователно думата бе дадена на всеки един от присъстващите гости и на учениците, разбира се. В хода на диалога директорът на ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” изрази увереност, че срещи в такъв формат ще се превърнат в традиция за училището.