История със снимки, снимки с история – така е озаглавена фотоизложбата на Ивко Гетов. Тя е част от инициативата “Мартенски дни на изкуствата – 2019“, които се провеждат в Ботевград. Изложбата е подредена във фоайето на Народно читалище “Христо Ботев“ и бе открита официално днес. 


Черно-белите фотоси разказват, показват, доказват историята на Ботевград от 60-те години до края на XX век. Тези снимки, които са публикувани във вестник “Ботевградски пламък“ , а след това и в “Ботевградски вести“, са истински доказателства за случващото се в живота на града ни. Показват промените на Ботевград, показват бита и успехите на хората, живели тук през втората половина на ХХ век. Макар и в черно-бяло изображение, всяка снимка има своята цветна история. Но нея може да я разкаже Ивко. Той знае всяко нещо къде е снимано, по какъв повод, даже помни и хората, които са заставали пред неговия фотоапарат. Днес, от дистанцията на времето, тази история е много по-истинска, изчистена от политическа патетика, от всякакви други наноси. Но много по-важното е, че вече имаме друг ракурс към времето. Това каза при представянето на изложбата журналистът Димитрина Стамболова, главен редактор на "Ботевградски вести"


“За някои хора от публиката тези снимки ще предизвикат носталгия, на други ще върнат стари спомени, трети ще се разпознаят може би. За по-младите тези снимки се надявам да събудят любопитство. Но всъщност, най-важното е да създадат емоция, чувство. Защото и до днес за 80-годишния Ивко Гетов фотографията е преди всичко емоция“, каза още тя. 


Някои от фотосите създават усещането, че са снимани с дрон, детайлите на други са толко ярки, сякаш са снимани с най-модерна техника, но  всъщност не е така. В изложбата са показани и фотоапаратите, с които снимките са направени 


“Днес всеки от нас е фотограф, снима с телефона си, с камера…Но фотографията не е едно просто натискане на копче, просто докосване на телефона. Фотографията е преди всичко усет, фотографията е можене, фотографията е светлоусещане и светоусещане. Затова някои казват, че е изкуство“, добави Димитрина Стамболова. 


Ивко Гетов бе поздравен от секретаря на Община Ботевград – Стефка Граматиков. Тя му благодари за емоцията, която дава на хората с тази изложба. От името на кмета Иван Гавалюгов, Стефка Граматикова връчи грамота на Ивко Гетов за дългогодишна работа и принос във фотожурналистиката в общината.    


Ивко Гетов е завършил фотографското училище в София. През 1962 год. за първи път влиза в фотоателие в Ботевград, където продължава да работи до 1966 год. След това постъпва на работа в Института по микроелектроника, по това време става и сътрудник на вестник “Ботевградски пламък“. Първата му снимка, публикувана във вестника, е от откриването на ботевградската болница. От 1974 г постъпва на работа в тогавашния "Ботевградски пламък", а след това и до днес продължава в "Ботевградски вести".


Димитрина Стамболова поднесе специална благодарност на Радослав Маринов – фоторепортер на botevgrad.com. “Един фотограф от друго поколение, но с чувство за приемственост и признателност, без когото тази изложба нямаше да бъде факт. Благодаря му за усилията, за ентусиазма и за професионализма му, за идеята му да дигитализира целия архив на Ивко Гетов“, каза тя.