Система за безплатен безжичен интернет на обществени места се изгражда в момента в Община Ботевград. Това става възможно, след като през 2018 г. общината подаде документи и бе одобрена по проекта на Европейската комисия - WIFI4EU. В края на миналата година тя получи и ваучер, за изграждане на системата, на стойност 15 000 евро.


През м. декември 2018 г. Общинският съвет взе решение за създаване на работна група от петима човека – трима общински съветници и двама служители на общината, която да определи приоритетните точки, в които да бъде изграден безплатния интернет достъп. Одобрените зони за Ботевград са - градският парк и централната градска част (пл. „Освобождение“, пл. „Саранск“ и Ротонда). Също така устройства за безплатен WiFi достъп предстои да бъдат монтирани и в площадните пространства на Трудовец, Врачеш, Скравена, Литаково и Новачене. 


Системата за безжичен интернет се изгражда от мобилния оператор „А1“. Общината е избрала тази фирма за изпълнител, след като е рагледала оферти на трима кандидати. 


Очаква се безплатната интернет мрежа да бъде изцяло изградена до началото на летния сезон. Според договора с Европейската комисия, Община Ботевград трябва да поддържа работата на безплатния WiFi достъп в продължение на 3 години.