Малък се оказа днес Малкият салон на читалището в Етрополе, за да побере  изпълнителите и публиката за Деня на ромската култура и гордост "ROMA PRAID".
Празникът започна в 12:00 на обяд. Това, което прави впечатление е отличната организация, която бяха създали организаторите от  „АМАЛИПЕ” в град Етрополе.
Тази година той се провежда от 4 до 7 октомври в 16 населени места на 9 области в страната, под мотото "Моята мечта за България - да учим и живеем заедно!".
В Етрополе се провежда за трети път с цел да се покаже, че ромите са част от всички други етноси; че имат прекрасни традиции и култура, достойна да заеме своето място в богатата палитра от световни културни ценности.
Богата беше палитрата и на днешните изпълнения: песента „Слънчево момиче” и прекрасен традиционен ромски танц представен от ОУ „Христо ботев” в Лопян;   нежен ромски танц и песен от училището в Малки Искър; отново прекрасен и изящен танц от СОУ „Христо Ясенов” и накрая кратката програма от младежката група към Етрополския център „Амалипе” с: „Бурята в сърцето ми” в изпълнение на Дида и Джоджи, „Стари рани” на малката Софи и Джоджи, Коци, „изгряващата звезда”, както го обяви водещата, Лоренцо. И накрая танцът на младежката група с песен, с която са участвали тази година на Х-я ромски фестивал във Велико Търново.
От името на кмета инж. Богомил Георгиев, заместник-кметът Росица Христова поднесе на организаторите и изпълнителите поздравителен адрес, в който се казва „С отбелязването на този ден ние честваме богатото наследството на ромската култура...”
Част от това наследство беше показано на днешния празник, препълнен с обич и преклонение към културата и традициите на ромите.