На консултациите, които се проведоха днес в общинската администрация, представителите на политически партии и коалиции се споразумяха за разпределението на квотите в секционните избирателни комисии /СИК/ за предстоящия европейски вот.  


Общо 45 на брой ще бъдат секционните избирателни комисии на територията на община Ботевград. ГЕРБ ще има 129 представители в комисиите, БСП – 107, Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО – 45, Воля 45,  ДПС – 45, Коалицията ББЦ, ВМРО-БНД, ЗНС и „Гергьовден“ - 7, Реформаторски блок – 7.


ГЕРБ и БСП ще имат по 15 председатели, Обединени патриоти и ДПС по 6, Воля – 3.


В консултациите участваха представители на всички парламентарно представените партии и коалиции, както и на партиите и коалициите, представени в Европейския парламент.


Освен за квотите, политическите партии се споразумяха и за разпределението в 45-те избирателни секции в общината. Постъпи само едно предложение за разместване от страна на представителя на ВМРО. То бе отправено към „Воля”, чийто представител даде съгласие. Така „Обединени патриоти” получават председателското място в 3 СИК /ОУ „Н. Й. Вапцаров”,/ а „Воля” в 17 СИК /ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Ботевград”/. Двете политически сили ще си разменят и места на членовете в съответните секции.   


Консултациите продължиха няколко минути. Те бяха водени от зам.-кмета Румен Христов


На изборите за Европейски парламент в секционните избирателни комисии в общината ще бъдат ангажирани общо 385 души. За работата си в изборния ден те ще получат заплащане от 54 лева за членовете, 60 лв. за зам.председатели и секретари, по 66 лева ще получат председателите на СИК. Допълнително ще се дават по 20 лева за тези представители на СИК, които пътуват до София, за да предадат изборните книжа в РИК.


До 9 часа на 23 април /вторник/ представителите на политическите партии трябва да представят и поименните списъци на членовете на секционните комисии.