Днешният 22 април е определен като Международен Ден на Земята.
Отбелязва се за първи път на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. През 1990 г. е обявен за международен празник, а в България се чества от 1993 година. Целта е хората по света да се обединят в защита на природата и околната среда.
Всяка година организацията Международна мрежа за Деня на Земята се фокусира върху актуална тема, свързана с опазването на планетата. Всяко живо същество има уникална стойност и играе важна роля в сложната мрежа на живота.
С красиво и уникално по своето съдържание и изпълнение тържество децата от Етрополската ДГ „Еделвайс” не само отбелязаха Деня на Земята, но и показаха своята загриженост за опазване на нейните прелести. Нашият единствен, уникален общ дом, както го нарече директорката Таня Маринова при откриване на тържеството.
Гости на децата бяха Росица Иванова – началник-отдел „Социална политика, спорт и туризъм” към Общинска администрация, Мария Транчева – заместник-директор на СУ „Христо Ясенов”, директорките на останалите детски градини в Етрополе.
Впрочем, нека да уточним, това не беше поредното „тържество  по повод”, а красив и запомнящ се за дълго празник. Слънчев и топъл пролетен ден, прекрасни, весели и красиви в своите костюми деца – какво му трябва повече на човек да се почувства  поне за един ден радостен от живота.
„Нека чрез това тържество днес на открито в двора на ДГ „Еделвайс” в Етрополе, заедно да преживеем радостните мигове и да се замислим как да съхраним природата по-чиста, как да опазим това богатство” – призова във встъпителното си слово директорката.
Радостните мигове не бяха малко и почти непрекъснато публиката аплодираше малките артисти. Последователно се сменяха картините на импровизираната сцена пред сградата на градината с:
- игри, детски песнички и танци, стихотворения – поднесени по детски, с усмивка и весело настроение.
- имаше го и еко-ревюто, като „костюмите” бяха направени с помощта на родителите от отпадъчни материали.
- много интересна със съвременна интерпретация беше вечната приказка за деца „Дядо и ряпа”.
С дълбок поучителен заряд беше състезателната игра „Бързи, сръчни, прецизни”. Основната тематика третираше разделното събиране на отпадъците. 
Победителите пък в конкурса за детска рисунка „Нашият общ дом – Земята” получиха своите награди, а всички участници – грамота за участие с книжка за оцветяване.
Интересни послания към хората пуснаха децата с предварително изработените хвърчила, прикачени към разноцветни балони:
- „Пазете водата, пазете Земята, за да сме здрави и ние децата”
-  „Животът на земята е в нашите ръце”
- „Природата е всичко, което имаме!”
- „Да пазим Земята чиста – днес, утре и всеки ден! Природата е извор на живот!”
- „Природата е нашият истински дом, важно е да я пазим, обичаме и ценим, за да бъде тя уютно място за живеене”
- „Да пазим околната среда, за да живеят здрави нашите деца!”


Децата пуснаха и бели гълъбчета - вестителите на мира на Земята!


След края на празника, бяха засадени две дръвчета в двора на градината.
Директорката Таня Маринова благодари за помощта и подкрепата на всички родители и служители в детската градина, на гостите – заради уважението към децата със своето присъствие и на спонсорите: Горско стопанство – Етрополе, Дамски ротари клуб ИнерУил – за предоставените фиданки, както и на озвучителя Евгени Овчаров.