Втората част на празничната програма по случай Великденския събор на Ботевград завърши с концерт на завладяващата певица Нели Петкова. В продължение на един час тя пя пред жителите и гостите на града, дошли в Градския парк, където бе организирано събитието. Нейните изпълнения, както и изявите на останалите участници, направиха днешния празничен ден още по-ведър, по-слънчев и по-приятен.


Преди да започне празненството, кметът Иван Гавалюгов поздрави ботевградчани с Великденския събор и приветства гостите на града. 


“Във всеки един от нас се крие и добър, и лош човек. Имаме и добра, и лоша страна. Пожелавам в идните дни, поне до следващия Великден, в мислите и делата си да се водим от добрия човек в нас, да бъдем по-уважителни един към друг, да “заличим разделителните линии“, които разделят нашето общество, да бъдем по-състрадателни, по-добронамерени! Вярвам, че по този начин ще постигнем едно по-добро благосъстояние на нашето общество, благоденствие, просперитет, прогрес. 


Вярвам, че в Ботевград живеят добри хора, усмихнати хора, хора, които са поели съдбата си в свои ръце и ще направят всичко възможно нашите деца да живеят в едни по-добри условия“, каза в поздравителното си слово кметът Гавалюгов. Той благодари на ботевградчани за това, че възродиха тази традиция. Иван Гавалюгов изрази надежда, че тя ще пребъде в идните години и че Съборът на Ботевград, който е на Велики понеделник, ще се превърне в Ден на обединението на града. Кметът пожела здраве и доброта на всички. 


Иван Гавалюгов се обърна и към самодейците, взели участие в двудневната празнична програма. Той изрази благодарност и признателност към тях, за това че са отделили от личното си време, за да доставят радост и добро настроение на публиката. 


По повод Великденския събор, Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил отслужи водосвет за здраве и благополучие на ботевградчани. Той разказа за великото чудо, което съпътства Възкресение Христово – Благодатния огън, който в първите минути след своето появяване не излъчва топлина, не изгаря и не вреди. 


“Това е едно велико чудо, което доказва, че Христовото Възкресение е било истинско. Този огън слиза само при православните, което говори, че Господ признава една само истинска вяра, която е запазила Христовото учение чисто, в пълнота и непокътнато. Това е светата православна вяра. Нека държим тази вяра, защото светите отци са били православни, живеели са и са учили така, както Господ и както светите апостоли!“, каза Дядо Владика. Той пожела: “Нека Господ да благослови този прекрасен град, да дарува на Вас здраве, радост, успех, духовно и материално благополучие на Вас, на града и нашата Родина! Честит празник! Христос Воскресе!“.


За поредна година дружество “Орханиец“ почерпи хората, дошли на празника, по парче от осветените козунаци, приготвени от фирма “Деси – 92“ в село Врачеш.