Около 13:30 часа на 25 април т.г. криминалисти на ОДМВР - София и РУ - Самоков, заедно със служители на Агенция „Митници“,  предприели претърсване на комплекс-мотел над язовир „Искър“, стопанисван от криминално проявен 62-годишен самоковец. В хода на действията те установили специално обособени помещения за отглеждане на канабис. В стая, в задната част на ресторанта,имало 16 саксии, засадени с канабисови растения, които се отглеждали  с помощта на вентилационна, отоплителна и напоителна системи. Две от бунгалата на комплекса също били прецизно оборудвани за оранжерии. В тях проверяващите открили  общо 505 саксии,  пълни с перлит. В повечето от саксиите имало канабисови растения, достигнали различен стадий на растеж, а в други - прерязани и окастрени корени на аналогични растения. Оттам са иззети и около 3 кг суха зелена тревиста маса, реагираща на канабис. Установен е и наемателят на бунгалата - 50-годишен криминално проявен и осъждан столичанин. По случая е образувано досъдебно производство. Двамата мъже били задържани в полицейския арест за срок до 24 часа, а след доклад на събраните материали в Софийска окръжна прокуратура, наемателят е привлечен в качеството на обвиняем и му е наложена мярка за неотклонение „домашен арест“.


Още девет души са задържани при полицейски операции срещу наркоразпространението, проведени на територията на областната дирекция през празничните дни


Седем от тях са задържани от служители на РУ - Самоков. При първия случай, при проверка на група криминално проявени и осъждани местни жители, са открити и иззети около 2 грама суха зелена тревиста маса, реагираща на канабис и бяла бучка с неправилна форма с приблизително същото тегло. За срок до 24 часа са задържани четирима мъже и жена, а по случая е образувано досъдебно производство. Други двама попаднаха в полицейския арест на Великден. В с. Ярлово полицейски патрул извършил проверка на лек автомобил „Нисан“, управляван от 19-годишен столичанин. При вида на униформените неговият спътник- също 19-годишен, изхвърлил през десния преден прозорец на колата метална кутия, в която впоследствие била установена суха зелена тревиста маса, реагираща на марихуана, с тегло около 5.5 грама. Наличие на канабис пък било отчетено при тестването на водача за употреба на наркотични и упойващи вещества. Двамата са задържани, а по случая са образувани досъдебно и бързо производство.


За притежание на наркотици е задържан и 25-годишен жител на Долна баня, от когото служители на РУ- Костенец иззели около 0.56 грама бяло прахообразно вещество, реагиращо на амфетамин. Образувано е досъдебно производство по случая.


Още 0.7 грама амфетамин са открити и иззети от 19-годишен криминално проявен младеж от с. Гара Бов, проверен около 2.50 часа тази нощ от служители на РУ - Своге. По случая също е образувано досъдебно производство.