Куклено шоу „Приказка за юначета с празни тумбачета“ бе организирано днес специално за децата на Ботевград. Представлението се състоя в градския парк. Пролетното турне на „Театър на приказката – София“ се провежда по инициатива на „Екопак България“ и се организира в партньорство с общините Ботевград, Своге, Тутракан, Плевен, Правец, Панагюрище, Тетевен, Пещера, Стрелча. 


Малчуганите от детските градини в Ботевград влязоха в ролята на спасители на планетата, които заедно с обичаните приказни герои Хартояд, Пластоядка и Стъклояд се научиха как да разделят по вид отпадъците и кой вид в кой цветен контейнер се изхвърля. Също така те научиха как хората със своите действия могат да опазят природата.


Образователната пиеса „Приказка за юначета с празни тумбачета“  разказва историята на три симпатични животинчета – Хартояд, Пластоядка и Стъклояд, които живеят в парка и се „хранят“ с отпадъци от опаковки. Героите са лица на кампанията „Нахрани ме разделно!” и са добре познати от цветните контейнери за разделно събиране на отпадъци на „Екопак България“. 


След представлението децата се впуснаха в танци и игри.


Приказки за юначета с пълни тумбачета“ пътува из българските градове пета поредна година. За този период актьорите от „Театър на приказките“ обучиха над 5 000 деца на възраст от 4 до 8 години как да събират и изхвърлят разделно отпадъци от опаковки.