Днешният 9-ти май беше отбелязан в Етрополе като Ден на победата и Ден на Европа. По този повод стотици жители на града се стекоха в 17:00 часа за празничния концерт в големия салон на НЧ „Тодор Пеев-1871. Започналият по това време дъжд промени първоначалния замисъл концертът да бъде на площада. Неудобството, вероятно, беше само за организаторите. Празничната атмосфера не напусна залата през цялото време.
Започна се с Националния химн на Република България и "Ода на радостта" - химна на обединена Европа. След което  концертът наистина беше празничен от началото до самия край.
За това допринесоха ученици от ПГ „Тодор Пеев”, Трио "Романтика", ВГ "Ретротон", Детска вокална група "Звездица и непогрешимите танцьори от ТА "Балканска младост".
Учениците представиха чрез рецитала накратко историята на Европейския съюз, всичките 28 страни-членки, управленските структури. Интересна по замисъл и красива като изпълнение беше презентацията, която течеше по време на рецитала.
Празничната атмосфера се напластяваше в салона след всяко изпълнение на самодейните корективи. През цялото време публиката аплодираше изпълнителите.
За тях беше и подарената от кмета Димитър Димитров и от председателя на ОбС Марин Маринов красива кошница с пролетни цветя.