Паметен ще остане в историята на Етрополе днешният 24 май. При това не с проливния дъжд, който не спря почти през целия ден, а със съчетаването на празника с откриването на новата постройка в центъра на града комплекс „Етрополия”. Няма да е далеч времето, когато ще се превърне в емблемата на Етрополе. Но...за откриването ще качим друг материал.
По програма празничният 24 май трябваше да започне в 10:30 часа с изпълнения на Младежкия духов оркестър към Читалището и половин час по-късно да бъде празничната програма. И двете неща трябваше да бъдат на централния площад. Дъждът осуети намеренията на организаторите и цялата програма се измести в Голямия салон ва читалището.
Празникът започна с изпълнение на Химна на светите братя Кирил и Методий „Върви, народе, възродени”, изпълнен от Младежката музика от сцената на салона. И изправи многобройната публика на крака.
Празничното слово произнесе Росица Иванова – главен експерт "Образование, социални дейности, здравеопазване и заетост" в Община Етрополе.
За показани високи резултати в  работата си бяха наградени учители от детски градини, училища и читалищни дейци: Елена Александрова, Евгения Стаменова, Пенка Василева, Мариана Иванова, Антоанета Кръстанова, Димитър Иванов, Ралица Цанкова, Младен Манчев и Красимира Василева.
Грамотите връчи Димитър Димитров - кмет на Община Етрополе.
Концертната програма поднесоха ученици от СУ "Хр.Ясенов" и ОУ "Хр.Ботев" гр.Етрополе, малките танцьори от ТА "Балканска младост", Детска вокална група "Звездица", ВГ "Ретротон", ВГ "Оренда", Трио "Романтика", Илия Радев – изпълнител на народни песни, самодейци от Театрален състав "Николай Коев" и Оркестър за народна музика към НЧ "Тодор Пеев-1871" .
Бурните аплодисменти на публиката и красивата кошница с цветя от името на кмета на Общината Димитър Димитров и от председателя на Общинския съвет Марин Маринов бяха израз на благодарност за прекрасните изпълнения на участниците в концерта.
Водещи на програмата бяха учениците от СУ "Хр.Ясенов" Йоана Иванова и Румен Ангелов.
Озвучаване и осветление: Евгени Овчаров.