Привържениците на Балкан  са виждали много оспорвани битки и са ставали свидетели на много обрати. Но чак такъв, какъвто се получи в третата среща от финалния плейоф, със сигурност рядко им се е случвало да наблюдават.


Развоят на срещата бе такъв, че след третата четвъртина, когато Балкан имаше преднина от 17 точки, мнозина вероятно са смятали, че постигането на победата е едва ли не рутинно нещо.  Но онези, които са мислели така,  останаха като гръмнати от това, което последва.


Защото в последната част гостите започнаха методично да намаляват изоставането си, а балканци изглеждаха силно разколебани и продължаваха да допускат грешки и неточни стрелби. И за огромно притеснение на всички зелени привърженици, 18.5 секунди преди края резултатът бе изравнен - 76-76.


Последва обаче невероятна тройка на Брендън Браун при оставащи 5.5 секунди за 79-76. Секунда след това  Аврамов от Левски Лукойл бе фаулиран тактически и  вкара само един наказателен удар. В последната атака нарушение прати на наказателната линия Брендън Браун, който фиксира крайното 81-77 за Балкан.


След края на мача  в пълните трибуни на Арена Ботевград бликна неописуема радост. Защото Балкан не само спечели, но и защото поведе във финалната серия с 2-1 победи. А и четвъртият мач ще бъде в Ботевград след два дни - в сряда, 29 май от 19.00 ч.


Крайно любопитно при този развой на мача бе, че Левски Лукойл можеше да го спечели, след като водеше в резултата само 29 секунди. За радост на феновете това не се случи. Балкан бе напред в резултата 37 минути. Показа по-добра стрелба - 49% срещу 39% на гостите, за 3 точки цифрите са 9 от 29 за Балкан /31%/ спрямо 5 от 21 /23.8/. Левски Лукойл изпълни двойно повече наказателни удари - 22, от които вкара 16, а балкан е с 10 от 11. Зелените спечелиха и 9 борби повече, но допуснаха и 7 грешки повече от съперника.


Отново страхотен Бреднън Браун - стана топреализатор с 26 точки, има 7 асистенции и 6 борби. С по 12 точки са Димитър Димитров и Микейл Хопкинс, който направи дабъл-дабъл с 10 овладени борби. Венцислав Петков вкара 9 точки за успеха, с 8 е Павлин иванов, 6 точки отбеляза Павел Иванов, с 5 е Мирко Мулалич, с 3 е Алекс Гаврилович.


За Левски укойл Калоян Иванов е с 21 точки, със 17 е Христо Захариев, 13 има Деян Иванов, с 11 е Рембърт.


Преди началото на мача почетни плакети по случай 30 години от последната засега титла на Балкан получиха играчите, които я спечелиха през 1989 година. Бе чествана тържествено  и шампионската титла на 12-годишните момчета на Балкан с треньор Николай Пеев, които я спечелиха само преди няколко дни на финалния турнир във Варна.