За втора поредна година в село Трудовец ще се проведе фестивал на танцови състави, школи и клубове  за любители, изучаващи български народни танци – „Златни нишки”. Той се организира от  НЧ „Никола Ракитин 1890“, фолклорен клуб „Варвари“, група „Шопски триъгълник”, Кметство Трудовец.


И тази година фестивалът преминава под егидата на Областната администрация. Осъществява се с финансовата подкрепа на Община Ботевград и фирми, които развиват дейност на територията на село Трудовец.  


Ето и програмата на второто издание на Национален фестивал „Златни нишки” в събота – 8 юни: 


8:00 - 9:30 ч.: Регистрация на съставите, заявили участие; 


9:30 - 10:00 ч.: Техническа конференция с ръководителите на групите. Място на провеждане - Кметство с. Трудовец; 


10:00 - 11:00 ч.: Шествие с участието на всички състави и групи. Всички участници изпълняват общобългарски хора (Право хоро, Еленино хора, Ганкино хора, Дайчово хоро и др.). Място на провеждане - парк "Ракитин";


11:00 ч.: Тържествено откриване на фестивала и начало на конкурсната програма;


17:30 ч.: Гала концерт с участието на танцов ансамбъл "Балканска младост" - Етрополе. Награждаване и тържествено закриване на фестивала.


Фестивал „Златни нишки” е част от програмата на Ракитиновите празници в Трудовец, която включва и други предстоящи събития.  


На 05.06.2019г. от 19.00 часа в НЧ „Никола Ракитин” ще бъде открита фотоизложба с творби от конкурса „Моето любимо място в Трудовец”. Победителите ще бъдат определени от жури и от публиката. След изложбата, на сцената на читалището ще се състои постановката „Осем жени”, подготвена от любителския театър при Народно читалище „Христо Ботев” – Ботевград. Входът е свободен. 


На 06.06.2019г. от 18.30 часа – също в читалището, ще се проведе творческа вечер, посветена на Никола Ракитин. В рамките на това събитие ще бъде представена книгата  „Родословна хроника” с автор Георги Георгиев. В периода 1990 – 1991 год. той е секретар на временната управа на Кметство Трудовец. Включва се в обществено-политическия живот на община Ботевград. През 1995 год. е избран за общински съветник от квотата на БСП. Член е на Обществения съвет към Кметство Трудовец. Председател е на КС на Земеделската кооперация в селото.