Вече няколко години  продължава удобната за ръководителите на баскетбола в града практика подрастващите формации да са грижа не на БК "Балкан", а на родители, дядовци и бизнесмени. Това, което клубът е длъжен да осигури на трениращите, освен зала, са топки и прилична екипировка. От няколко години екипите - представителни и анцузи, а и тренировъчни, са немислима екстра отборите. Отдавна обаче това е така и за осигуряването на баскетболни топки. Както и за осигуряването на разходите за транспорт при участието в състезания.

В началото на новия сезон бизнесмени и родители отново се бръкнаха в джобовете си, за да осигурят необходимото за децата и юношите.

 Един от съсобствениците на botevgrad.com - Иван Гавалюгов, закупи 4 чисто нови топки Молтен - всяка една по 139 лева, за момчетата до 14 години, които се готвят под ръководството на Михаил Михайлов. В началото на годината Гавалюгов подари на момчетата до 12 години представителен екип, с който малчуганите станаха сребърни медалисти от държавния шампионат в тази възрастова група. Задължително трябва да се уточни, че бвшият баскетболист от мъжкия тим Иван Гавалюгов прави това изключително от добра воля - двете му деца са твърде малки, за да тренират организирано.

Родител пък пое пътуването на момченцата до 12 години за участието на турнира в Самоков, който бе миналата седмица. Това е бизнесменът Владимир Иванов. Преди години Владо също направи голям жест, като закупи 23 баскетболни топки. Благодарение на неговата отзивчивост най-малките "балканчета", които нямаше да заминат, тъй като клубът не би оигурил средства, заеха второто място в турнира. Възпитаниците на треньора Лъчезар Диков загубиха само от домакините от "Рилски спортист", и то само с 4 точки. В турнира участваа още столичните отбори на "БУБА баскет" и "Славия".

Друг бизнесмен, който също няма нито син, нито внук, който да играе баскетбол - столичанина Иван Павлов, е заплатил сумата, необходима за закупуване на пълна тренировъчна екипировка на 14-годишните. Дарението е било осигурено със съдействието на председателя на комисията по спорт и туризъм към местния парламент Йордан Йорданов.