Тази сутрин, 21 юни, в Спортна зала „Чавдар” започна международният турнир по Голбал.
Преди  информация за началото на състезанията, качваме подробна такава за тази непозната за нашата общественост игра за незрящи хора.


Голбалът е колективен спорт за незрящи. На английски език наименованието е goalball. Играе се със звъняща топка, която тежи 1250 грама. Топката не е под налягане и е с дупки, за да се чуват звънчетата. Играе се само в зала.
Голбалът е създаден за хора със зрителни увреждания през 1945 г. от австриеца Ханс Лоренсен и немеца Сеп Райндле като средство за рехабилитация на ослепелите ветерани от Втората Световна Война. Международната Спортна Федерация на Слепите отговаря за редица спортове за хора със зрителни затруднения, като тя е и ръководен орган на голбала.
Спортът се превръща в състезателен между 50-те и 60-те години на ХХ век, а през 1976 година участва като демонстрационен на параолимпийските игри в Торонто. Първото Световно първенство по голбал бе през 1978 година в Австрия, а първото му включване в параолимпийските игри бе през 1980 година в Арнхем.
Участниците се състезават в отбори по трима, като те се опитват да отбележат гол, хвърляйки с ръце топка по земята (в топката има вградени звънци, за да се ориентират слепите играчи по звука). Противниковия отбор плонжира на земята, като се опитва с тяло да спре топката, за да не попадне във вратата, която е с широчината на полето (9 метра) и с височина 1,3 метра. Състезателите не излизат от собственото си поле нито при защита, нито при атака. Те стоят в непосредствена близост до вратите си.
Мачовете продължават в 2 полувремена, които продължават по 12 минути. Маските на очите позволяват на частично слепите играчи да се състезават с напълно незрящите, тъй като така никой от участниците няма непозволено предимство.


Игрално поле и топка:
Изискванията за размерите на игрището са то да бъде с дължина 18 метра и ширина 9 метра. Вратите, както споменахме, са по цялата ширина на игрището и са с височина 1,3 метра. Игрището е разделено на 6 секции, с размери 3 на 9 метра. Средните две секции са полунеутрална зона, като в тази, която е в половината на противниковия отбор не е позволено да се влиза. Самите линии на полето са леко релефни, за да могат състезателите да се ориентират къде се намират.
Топката е с тегло 1,25 килограма и в нея има 8 малки отвора, за да се чува по-отчетливо звука на звънците, които са в нея. Обиколката на топката е приблизително 76 сантиметра.


Играчите при голбал:
Позволени са по три смени на тримата стартови състезатели – един център и две крила. Мъжете и жените се състезават отделно, като задължително се носят маски. Ако по някаква причина маската на някой от играчите падне или се размести, играта се спира до оправянето на този проблем.


Начин на игра:
Атака
Топката може да се хвърли по земята или с отскачане, като целта е да мине около защитниците и да попадне във вратата. Играчите се ориентират по тактилните (релефните) линии, по звуците на съотборниците си и по своята собствена врата. Играчите могат да направят засилване от няколко крачки или да се завъртят около собствената си ос, за да предадат по-голяма скорост на топката. При хвърлянето й, тя задължително трябва да докосне собствената зона, неутралната, както и тази на противника. Не се разрешава хвърляне директно по въздуха. Най-добрите играчи използват различни начини за хвърляне, като те са способни да направят такова изпращане, че топката да отскочи само по веднъж във всяка една от задължителните зони.


Защита
Играчите стоят на колене и когато чуят топката да приближава, те се хвърлят на земята чрез плонж, по широчината на игрището. Така остават много малко свободни пространства за преминаването и.


Правилник:
Нарушения
Нарушенията обикновено се наказват със загуба на топката и даването и на другия отбор:
• Преждевременно хвърляне – хвърляне на топката преди  съдийски сигнал;
• Грешен пас – при подаването на топката между  съотборниците, тя да излезе извън  полето;
• Върната топка – топката се удря от защитник  или от някоя от гредите и се връща обратно в полето на атакуващия отбор.
Дузпа
Тя може да бъде присъдена при:
• Забавяне  на играта – всеки от отборите има 10  секунди, за да хвърли топката;
• Хвърляне  на топката 3 последователни пъти от  един и същ играч;
• Къса  топка – неуспешно хвърляне, което не  достига до полето на противника;
• Висока топка – когато не докосне задължителните  зони, а премине над тях;
• Дълга  топка – когато са докоснати само  собственото поле и това на противника,  но не и неутралната зона;
• Нарочно докосване на маската на очите – това причинява ненужно забавяне на играта за наместване на маската;
• Неспортсменско  поведение – например прекалено силен  шум от играчите
При дузпите само един играч остава да защитава цялата врата.


Състезания:
Голбалът, както споменахме е част от параолимпийските игри, като се състезават 12 мъжки и 10 дамски отбора.