Вчера след близо две години забавяне беше дадена зелена светлина на проекта "Супер Боровец" - едно от крупните бизнесначинания на експремиера Симеон Сакскобургготски и покойния банкер Емил Кюлев.

След убийството на банкера, който контролираше 51% от проекта чрез фирмата "Контракт-99", бе сменен основният акционер. В началото на тази година наследниците му продадоха дела си на другия акционер "Главболгарстрой".

После се включи "Екуест" и проектът постепенно се раздвижи. Към него като  инвеститор се присъедини и Държавния фонд на Оман, с който заедно държат 67% от дружеството "Рила - Самоков 2004". Останалите акции са собственост на Самоков и "Главболгарстрой".

Концепцията за "Супер Боровец" има за цел да превърне курорта, в предпочитана дестинация, не само за зимен, но и за летен туризъм и да генерира целегодишен туристически интерес.

От една страна проекта представлява една мащабна инвестиция и ще допринесе за значително подобряване на инвестиционната среда в община Самоков, но заедно с това срещна и съпротивата на природозащитните организации.

"Супер Боровец" - грандиозен инвестиционен проект

Фактите, които вчера бяха изнесени на церемонията по първа копка на "Супер Боровец", са достатъчно красноречиви относно мащабите на инвестицията.

Както стана ясно по думите на Станишев през следващите 5 години ще бъдат инвестирани около 50 млн. евро, като ще бъдат открити над 2 000 нови работни места.

Предвижда се да бъдат построени 19 нови писти, 10 лифта, 2 голфклуба, както и редица ваканционни селища, включващи нискоетажни вили и луксозни постройки.

30 млн. лева ще бъдат инвестирани в близките 4 години в ВиК сектора на община Самоков, стана ясно от  министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.

Построяването на новия мегакомплекс ще превърне Самоков в една от най-богатите общини. Върху това акцентира кметът на общината Николов, който сподели, че още преди първата копка на "Супер Боровец" община Самоков се е наредила сред първите 10 общини от всички 264, а по бюджет на глава от населението заема трето място, непосредствено след Несебър и Банско.

"Супер Боровец" - Екологосъобразен проект?

"Проектът "Супер Боровец" не засяга нито една от защитените зони - нито лифтовете, нито пистите, влизат в Националния парк Рила", побърза да успокои на пресконференцията след първата копка на бъдещия курорт кметът на община Самоков Ангел Николов.

От своя страна изпълнителният директор на дружество "Рила - Самоков 2004", което ще изгражда "Супер Боровец" Георги Крумов бе категоричен, че нямаше да бъде даден старт, ако съществуваше някакво съмнение за вредата върху природата от проекта "Супер Боровец".

Не веднъж и два пъти в разговорите с медиите, инвеститорите в проекта изтъкваха, че строителството по никакъв начин няма да наруши екологичния баланс, още по-малко да навлезе в природозащитените зони. Нещо повече непрекъснато се акцентираше върху екологосъобразността на "Супер Боровец".

Природозащитниците обаче не одобряват проекта и вчера разпространиха своето официално становище по повод старта на "Супер Боровец".

Кое ще надделее в реализацията на проекта - финансовата изгода или екологосъобразността, предстои да разберем. Разбира се най-добрия вариант би бил умелото съчетаване и на двете страни, както обещаха и  инвеститорите и представителите на властта.