По предложение на правителството президентът Румен Радев награди проф. дтн инж. Цоло Вутов с орден „Стара планина” първа степен за изключителен принос и заслуги към икономическото развитие на страната и изграждане на съвременните индустриални отношения. Указът е обнародван в днешния брой на „Държавен вестник”.


Проф. Вутов, ръководител на група ГЕОТЕХМИН, обединяваща повече от 20 дружества, получава отличието за икономическата и социална отговорност на компаниите и  участието си в реализирането на някои от най-успешните и знакови проекти в минерално-суровинната индустрия, строителството, пътната инфраструктура и опазването на околната среда в България. Той има принос за удължаването на жизнения цикъл на рудник «Елаците» с над 25 години и за цялостното ефективно и устойчиво управление на минния комплекс «Елаците – Мед», за проектирането и строителството на хвостохранилище «Бенковски-2», един от най-мащабните проекти в минната промишленост на страната, за изграждането на новия терминал и писта на летище София, на метростанции, депа и големи инфраструктурни проекти като АМ «Струма». Като работодател проф. Вутов насочва значителни средства за реинвестиране в производството, разширяването на дейността към перспективни бизнес направления и осигуряването на социално-икономическо и цялостно устойчиво развитие на регионите, в които осъществява бизнес дейност.


Сред мотивите за наградата е и приносът му в научната дейност и обществената му ангажираност. Като дългогодишен председател на НТС по минно дело, геология и металургия и член на ръководствата на ФНТС, БТПП, БМГК, КРИБ, Националния борд по туризъм и редица международни организации той съдейства последователно през годините за подобряване на бизнес средата в България, защитата на частната инициатива и научното новаторство и увеличаването на потенциала на тези организации.


Съществени са заслугите му за корпоративната социална отговорност и дарителството. Проф. дтн инж. Цоло Вутов и дружествата от група ГЕОТЕХМИН се придържат към ценностите на корпоративната социална отговорност и са сериозни партньори на БЧК, за което има награда за най-голям корпоративен дарител за 2014 г., на местните общности, представители на културата, науката и образованието.
Проф. Вутов е удостояван многократно с почетни звания и награди, сред които Народен орден на труда  - златен - за приноса му в изграждането на МОК „Елаците“ в периода 1976 – 1982 г. , Специалната награда на Българска агенция за инвестиции за изключителен принос за българската икономика и научната и развойна дейност, Наградата на председателя на КРИБ за цялостен принос за развитието на икономиката в България, Почетен знак на ХТМУ, най-високата награда на БТПП - бронзова статуетка „ХЕРМЕС”, Орден "За хуманизъм" - I степен на МАНЕБ, Златна значка "Проф. Асен Златаров" на ФНТС и много други.