Проф. дтн инж. Цоло Вутов, управител на Геотехмин ООД, получи наградата на в. „Стандарт“ за подкрепа на младите таланти на България. Това стана по време на тържествена церемония в София, предшествана от форум на тема „Бранд България. Докосни Чудесата“, съорганизатор на който бе Националният борд по туризъм.


Номинацията е за поредица от инициативи, които подкрепят духовното израстване, културата и съхраняването на националното самосъзнание на младежите. Проф. Вутов от 10 години е начело на програмата „Култура и национална идентичност“, чрез която са дарени повече от 30 000 тома книги на училища, читалища и детски градини. 


През 2018 г. проф. дтн инж. Цоло Вутов основа Благотворителна програма „Българските добродетели“. По програмата той и четири дружества – Геотехмин, Елаците-Мед, Геострой и Геотрейдинг, осъществяват важни за местните хора проекти. Сред тях са ремонти на училища и детски градини, изграждане на детски площадки, стипендии за талантливи ученици и студенти, създаване на интерактивни кабинети в университети и много други каузи, които създават по-добри условия за образование и обучение в общините Етрополе, Мирково, Златица, Чавдар, Челопеч и др. 


Наградата от името на проф. дтн инж. Цоло Вутов получи г-н Доминик Хамерс, изпълнителен директор на Геотехмин. Връчи я Пийт Яспърт, вицепрезидент на „Европа Ностра“, обществено движение за опазване на европейското културно и природно наследство.