Миналия петък в Община Ботевград е внесено отворено писмо от директорите на училища в Община Ботевград. Под текста обаче няма нито един положен подпис. Същото писмо е публикувано в няколко онлайн медии, но няма яснота дали им е предоставено с подписи, или както на общината – без тях. В някой публикации обаче се твърди, че то е подписано от шестима директори, чиито имена се посочват.  По този повод кметът Иван Гавалюгов заяви днес пред местните медии следното: „Мислех да се въздържа, но ще си позволя да коментирам,  тъй като има едно разминаване между информацията, внесена миналия петък в Община Ботевград, и информацията в някои медии относно лицата, които стоят зад въпросното отворено  писмо. То е адресирано до редица институции, включително и до мен. Сериозният проблем на това писмо се крие на последната страница – там липсват каквито и да било имена и подписи. Направих справка, разбира се, защото  никой не може да внесе нещо в Общината без име и подпис. Името на лицето, което е записано,  е Иван Николов. Предполага се, че става дума за директора на ПГТМ „Христо Ботев”. Защо въпросният г-н Иван Николов не си е сложил името и подписа, ако той стои зад съдържанието на въпросното отворено писмо и попада в групата на директорите на училища в Ботевград, може би отговор на този въпрос трябва да се потърси от него самия. Не знам обаче доколко е достоверна информацията, изнесена в местни медии, че зад това писмо стоят шестима директори. Не бих си позволил да им споменавам имената, защото се позовавам единствено на официалния документ, внесен в общинската администрация. Ще е изключително странно и необяснимо, ако до другите адресати  - министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, областния управител Илиан Тодоров и Общински съвет – Ботевград, писмото е внесено с имена и подписи на директори, стоящи зад неговото съдържание. Така че това е основното нещо, което аз мога да коментирал по казуса. За мен това е едно анонимно писмо. И ако е от директори на училища в община Ботевград, това е изключително притеснително за мен лично, че хора, които трябва да са, или поне в народното мислене, отъждествявани с народни будители, могат да си позволят такъв недостоен акт.”.


Кметът Иван Гавалюгов уточни, че не коментира съдържанието на писмото, а само факта, че то се внася анонимно в общината.  Той заяви, че ще отправи персонална покана до всеки директор на училище в община Ботевград за провеждане на една обща среща, за да стане ясно кой стои зад въпросното отворено писмо и най-вече да се коментира неговото съдържание. 


„Въпросното отворено писмо е едно красноречиво потвърждение на изнесените от мен впечатления и притеснения по отношение на политическия натиск, който се оказва върху образователната система в община Ботевград. Въпреки че е анонимно, това само потвърждава, че хората, които би трябвало да го подпишат и от чието име е в сборното „директори на училища в община Ботевград”, всъщност не са съгласни с неговото съдържание. Въпреки това то е внесено в общинската администрация, като в него не фигурира нито едно име, а вероятно е изпратено и до другите институции”,  каза още Иван Гавалюгов и допълни: „Продължавам да твърдя категорично, че над образованието, специално в община Ботевград, се оказва политически натиск с цел склоняване чрез целенасочени действия за осигуряване на подкрепа на една политическа партия. В конкретния случая – вероятно за предстоящите местни избори. Това е недопустимо. Мисля, че отговорните лица, подстрекателите или тези, които стоят зад цялата тази инициатива, трябва да понесат необходимата отговорност.”.


Кметът заяви още, че ще поиска лична среща с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев по темата. Иван Гавалюгов съобщи, че до момента няма отговор на писмото, което  е изпратил до него преди две седмици.


Според кмета, не е изключено да последват действия срещу директори, които под една или друга форма не съдействат за провеждане на въпросната политика на съдействие за осигуряване на подкрепа за определена политическа партия.


„Както виждате, заставам с лицето и името си и говоря конкретно за проблеми, свързани с образованието, и то с неговото политизиране, което е абсолютно недопустимо. Затова информирам обществеността, че ще инициирам среща с всички директори на училища в общината. Проблемът е изключително сериозен  и присъствието на една такава среща е доста наложително. Ще поканя и медиите. Защото лично аз нямам какво да крия и от какво да се притеснявам”, добави  Иван Гавалюгов. 


Във въпросното отворено писмо са отправени обвинения към кмета, че той е оказвал политически натиск върху директорите. По повод на това твърдение Гавалюгов заяви: „Винаги съм казвал, че не съм политик. Възприемам се като общественик. Не съм член на нито една партия, никога не съм бил и никога няма да бъда. Това си е мой свободен и осъзнат избор. Така че е смешно и абсурдно да се твърди, че съм оказвал политически натиск. Коментар по отношение съдържанието на писмото ще направя тогава, когато хората, които ме обвиняват, застанат пред мен с лицата и имената си, и съответно изложат своите аргументи.”.