Баскетболиият отбор на "Балкан" загуби нещастно от кипърския "Аполон" Лимасол в последната си предсезонна контрола, играна тази вечер в Ботевград. Пет секунди преди последната сирена домакините имаха аванс от 1 точка и трябваше да вкарат топката от централната линия. При паса обаче сгрешиха нелепо  и бяха наказани - 83-82 за "Аполон".

"Балканци" играха без тримата сърби Марко Попадич, Небойша Ристич и Александър Гилич, които заминаха за родината си в очакване да получат работни визи. Въпреки това избраниците на Георги Младенов направиха страхотен мач. Спечелиха категорично първата част с 11 аванс - 28-17, на полувремето продължаваха да водят с 52-45.

Отборът от Кипър, в чийто редици нямаше нито един местен баскетболист, успя да изравни със сирената за края на третата част с тройка от центъра - 66-66. В последната четвъртина "балканци" отново дръпнаха, но им бе изключително трудно под кошовете - трима от играчите на "Аполон" бяха над 210 см, като един дови бе 217. Разиграха се и петимата тъмнокожи баскетболисти, което доведе до обрат в резултата - 3 минути преди края "Аполон" вече водеше с 4 точки. "Балканци" обаче изравниха с тройка на Ценко Наков, и поведоха  82-81 чрез Мартин Хорозов. В оставашите до края 14 секунди гостите не спазиха указанията на аржентинския треньор Гийермо Векио - бивш наставник на националния тим на "гаучосите", и сгрешиха. В последните 5 секунди дойде и грубата грешка на "Балкан".

"Аполон" Лимасол, в който миналия сезон няколко мача игра Бойко Младенов, е подменил тотално не само състава, но и треньорите и мениджърите. Основната му цел е шампионската титла на острова, след като миналия сезон завърши едва седми.

Утре в Правец "Аполон" ще играе контрола с плевенския "Спартак", а в петък от 18 часа, също в Правец, ще се изправи срещу "Лукойл Академик". Треньорският щаб на шампионите Любо Минчев и Данчо Колев, както и част от играчите, сред които Ненад Чанак и Веско Веселинов, изгледа целия мач между "Балкан" и кипърския тим.