От новия сезон българският клубен баскетбол трябва да се ръководи от новите Правила за финансов феърплей в НБЛ, които бяха приети  по време на заседанието на Управителния съвет на БФБ. Основната идея на новия документ е да бъдат защитени правата на играчите и треньорите, като няма да има възможност да се избягва плащането на данъци и осигуровки в пълният им размер.



Състезателите подписват декларация. С нея, ако след края на сезона и преди началото на новия, те имат да получават суми, клубовете да не могат да картотекират други състезатели, докато не изплатят тези суми.



Освен баскетболистите, подобна декларация трябва да попълват и клубовете. В нея трябва да пише сумата, която състезателите имат да получават по своя договор. Ако има разминаване или клубът дължи пари на свои състезатели, тимът няма да може да бъде картотекиран за новия сезон.



Другата особеност е, че заплатите трябва да се превеждат по банков път, а не на ръка, както е досега в по-голяма част от клубовете.



Баскетболната федерация е едва втората у нас, която изважда на показ парите, които реално получават играчите, като същата е практиката и в Българския футболен съюз.