Утре - 3 август, стартира футболното първенство на Югозападната трета лига, сезон 2019-2020. В него ще участват 17 отбора, тъй като един от спечелилите промоция - Чико Бунара от с. Бяга, се отказа.


В първия си мач Балкан ще бъде домакин на ФК Кюстендил. Срещата е от 18.00 ч. на градския стадион "Христо Ботев".


Подготовката на Балкан бе проведена от новия играещ треньор Николай Христозов с помощта на кондиционния специалист Марин Яцински.  От миналогодишния състав остана ядро от опитни футболисти, като Здравко Атанасов, Петър Василев, Ивайло Цветанов, Ивайло Бояджиев, както и по-младите Кристиян Ковачев, Ясен Георгиев, Дейвид Йорданов и вратарят Александър Йорданов.


Сред новите попълнения изпъква името на натрупалия много опит в професионалния футбол Емил Колев - син на баскетболната легенда на Балкан Йордан Колев. Останалите момчета са млади - на възраст от 18 до 21 години, сред тях и няколко юноши на Балкан. Картотекирани са 21 футболисти.


Въпреки че е един от новаците в Югозападната трета лига, ФК Кюстендил афишира своите амбиции не само за силно представяне, но и за челните места. Клубът, създаден през 2010 година, е изградил добър състав от опитни футболисти, а от ръководството са осигурили отлична организация за постигане на поставените цели и, естествено, добър бюджет с подкрепата и на общината.


В изиграните 7 предсезонни контроли ФК Кюстендил няма загуба - постигна 6 победи и едно равенство. В първите шест мача  се наложи над Беласица, Банско, Марек, Ботев Ихтиман, Перун Кресна, Миньор Перник. В последната си среща завърши 1-1 като гост на Септември Симитли. Този мач бе наблюдаван от играещия треньор на Балкан Николай Христозов.


Домакинските си срещи отборът играе на стадион "Осогово". Освен това в клуба от Кюстендил обръщат изключително сериозно внимание и на детско-юношеската си школа. Само преди няколко дни ФК Кюстендил стана едва третият български клуб, който ще си сътрудничи с Coerver Coaching. По тази методика, която е за деца от 6 до 16 години, работят световноизвестни клубове. В клуба има цели 10 групи от подрастващи, като наскоро към школата бяха привлечени и още няколко треньора.