Във връзка с влошената епизоотична обстановка в страната на болестта Африканска чума по свинетe се проведе заседание на постоянно действащата епизоотичната комисия към Община Етрополе, на която бяха обсъдени конкретни мерки за намаляване риска от разпространението на болестта.
На проведеното заседание на комисията на 1 август бяха взети следните решения:
• За незабавно преброяване на домашно отглежданите свине и предоставяне на списъците на д-р Цветан Лютаков – главен ветеринарен инспектор;
• Да не се допуска продажбата на свине без ветеринарномедицински документи за произход и здравен статус на предлаганите животни;
• Да се определят терените за загробване на трупове на умрели и принудително убити свине засегнати от заболяването, съгласно изискванията на Наредба № 22/10.02.2006г. за условията и реда за обезвреждане на странични животински продукти и на продукти получени от тях, и на специфично рискови материали извън обектите, регистрирани в РВМС.
Периодични проверки ще се правят съвместно от Община Етрополе, главен ветеринарен лекар и органите на реда по установения ред за незаконно отглеждане и пазар на прасета. Министерството на земеделието, храните и горите препоръчва да се преустанови отглеждането на свине в обекти тип „заден двор“. Добитото месо от собствени животни може да се съхранява дълго само след топлинна обработка за минимум 30 минути на 70о С.
На територията на Общината има констатиран случай за незаконно транспортиране на домашно прасе, което е иззето от служители на Областна дирекция на безопасност на храните.
Служители на РУ- Етрополе и Българската агенция по безопасност на храните ся предприели съвместна проверка на търговски обект- транжорна в Етрополе, с цел установяване на незаконно съхранение и търговия с животни и животински продукти. В хода на инспекцията са установени 88 кг месо и 12 кг кайма с неясен произход. Нередовните стоки са иззети по надлежния ред, а на собственика на обекта е съставен акт.