Липсващите части от войнишкия паметник са възстановени. Той е почистен, за да придобие отново вида, който е имал при построяването си. Това се случи благодарение Община Ботевград и Министерството на отбраната, които осигуриха средствата. Това бе съобщено на днешното тържество по повод 134 години от Съединението.


През октомври тази година се навършват 90 год. от построяването на войнишкия паметник на същото това място,  където се издига и днес -   площад  „Незнаен воин“ в Ботевград. Той е издигнат в памет на ботевградчани, загинали в Балканската война, Междусъюзническата и Първата световна война. Върху него са изписани имената на 83-ма бойци.  


Паметникът е построен по инициативата и със средства на Орханийското дружество на запасните подофицери, което е носело името „Сурсувул“ .


Бронзовата фигура на войника е отлята в Рим. Височината на паметника е 7 метра. Основата му е изработена от шлифован гранит с форма на пресечена пирамида. Върху нея е поставена бронзовата фигура на въоръжен пехотинец в цял ръст. На четирите страни на пирамидата са вградени по две бронзови плочи с бойни сцени, една с имената на загиналите от Ботевград, една с релефна карта на Санстефанска България и надпис. 


Преди около пет години паметникът беше поруган и части от него бяха откраднати. През последните няколко месеца Веселин Райков – художник- приложник, изработи и монтира нова плоча – пластика, и нов герб на лисващите места. Възстановен бе и щикът на пушката.