На 14 септември огнеборците в цялата страна ще честват своя официален празник


Датата 14 септември е обявена за професионален празник на служителите в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ с Решение № 385 от  1995 г. на Министерския съвет на Р България, с което е възстановена традицията  по решение на „Първия пожарникарски събор“, проведен на тази дата през 1905 г. По утвърдена традиция с честването на празника се провежда „Седмица на пожарната  безопасност“, като тази година тя ще се проведе от 9 до 13 септември.


Седмицата на ПБ има за цел популяризиране професията на огнебореца, както и провеждане на информационно-разяснителни мероприятия свързани с дейността на структурите за ПБЗН. Допълнително информация може да бъде намерена  в страницата на ГДПБЗН – МВР - http://www.nspbzn.mvr.bg, информационния сайт http://pojarna.com и фен-страницата на ГДПБЗН - МВР във facebook „Пожарна безопасност и защита на населението“.


Във връзка с отбелязване на професионалния празник  на огнебореца в сградата на РСПБЗН - Ботевград се организират „Дни на отворените врати“ в часовете от 09:30 до 12:00 и от 13:30 до 17:00 на 11, 12 и 13 септември  2019 г. 


В РСПБЗН - Ботевград ще бъде открита и временна приемна за граждани  и организации на 11 и 13 септември 2019 г. в часовете от 09:00 до 12:00, за дискутиране на въпроси свързани с осигуряването на пожарната безопасност в населените места.


В рамките на „Седмицата на пожарната безопасност“, на 12 септември - четвъртък, от 10:00 ч. ще се проведе проиграване на демонстративно занятие за гасене на пожар и провеждане на аварийно-спасителни дейности в Детска градина „Кокиче" - Ботевград, съвместно с персонала и огнеборците.