Собствениците на най-големите стопанства във Врачеш не са подали заявления за обезщетение, съобщи кметът на Врачеш Марин Бончовски. Те са притеснени от факта, че получавайки обезщетение от държавата, се задължават в продължение на една година да не отглеждат прасета в обеззаразените си помещения. Става дума за 5- 6 стопани, които отглеждат във фермите си десетки прасета. Повечето от тях са ги заклали след призива на ветеринарните власти. Общо във Врачеш са заклани около 500 прасета, заявления за обезщетение са подали 166 стопани, които ще получат по 300 лева от държавата. Изплащането в Софийска област започна на 2 септември, съобщиха от земеделското министерство.


Държавата поощрява ловците, които отстрелят диви прасета. В момента е разрешен индивидуалния лов на дива свиня. Преди да излязат на лов обаче, ловците трябва да получат от кметството пакет за взимане на кръвна проба.


Ловец, която отстреля прасе, поучават 50 лева. Всяка седмица ловците от Врачеш правят и обходи в гората в търсене на умрели диви прасета. Ловец, който намери диви прасе, получава 150 лева. То също трябва да се изследва за африканска чума и трихинелоза. Ако болестта АЧС се докаже в диво прасе в района, ловът ще бъде забранен в радиус от 8 километра, забранена ще бъде и всяка стопанска дейност в гората - дърводобив, бране на билки и т.н.